Унапређење сарадње са словачким Приевидзом

Почетак » Унапређење сарадње са словачким Приевидзом » Вести » Унапређење сарадње са словачким Приевидзом
Посета делегације Ваљева словачком граду Приевидзи протеклог викенда, била је прилика да се договори унапређење партнерских односа два града. Досадашња седмогодишња сарадња се базирала на спортском и културном плану, а циљ је да се унапреде партнерски односи на изградњи градских комуналних система. Састанак привредника два града је једна од првих активности које би требало да се ускоро реализују.
 
Словачки град Приевидза је протеклог викенда обележавао Дан рудара, с обзиром на то да је овај град од 50.000 становника, претежно рударско место. На свечаности која је том приликом организована, окупили су се партнерски градови. Поред Ваљева, то су и словеначко Велење, чешки Шумперк, италијански Лузерна Сан Ђовани, немачки Ибенбирен и пољски град Јастребски Здрој.
 
Делегацију Ваљева су чинили заменик градоначелника Жарко Ковач, начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић и директор ЈКП “Видрак” Ђорђе Милановић. Они су се упознали са развијеним системом изградње и управљања локалном инфраструктуром, као и градским комуналним системима, у области коришћења, контроле и надзора у Приевидзи. Разговарало се о сарадњи и примени богатог искуства из Словачке, у областима уређења улица, водоснабдевања, прикупљања комуналног отпада и јавне расвете.
 
Заменик градоначелника Жарко Ковач је изразио наду да ће се ови контакти и формализовати и да ће се успешна сарадња продубити.
 
Прва прилика за то је и учешће у пројекту Европске уније, који се односи на унапређење учешћа грађана у јавном животу и у процесу доношења одлука. Пројекат ће се спроводити 2015. и 2016. године и планирано је учешће градова из земље оснивача ЕУ, градова из земаља које су скоро приступиле и Ваљева, града из Србије, земље која се налази у поступку придруживања ЕУ.
 
У склопу прославе Дана рудара у Приевидзи, одржан је и рвачки омладински турнир, на коме је запажено учешће, уз освајање бронзане медаље, имао и клуб “Младост” из Ваљева.
 
 

Leave a Comment