Унапређење управљања грађевинским земљиштем Ваљева и Руме

Почетак » Унапређење управљања грађевинским земљиштем Ваљева и Руме » Вести » Унапређење управљања грађевинским земљиштем Ваљева и Руме
У оквиру пројекта „Унапређење управљања грађевинским земљиштем“ програма EXCHANGE 3 који финансира Европска Унија, у Ваљеву је одржан састанак пројектног тима који чине представници општине Рума и града Ваљево. Овом приликом презентован је Каталог грађевинског земљишта општине Рума, који представља један од резултата рада на пројекту „Унапређење управљања грађевинским земљиштем“.
 
„Овај пројекат пре свега подразумева подизање институционалних капацитета градова и општина, да квалитетно располажу, опремају, просторно плански документују грађевинским земљиштем, али и да у некој другој фази убрзају своје сопствене процедуре како би се дозволе за градњу прибављале на што квалитетнији начин. Пројекат као свој коначни циљ има и побољшан приступ инвеститора на грађевинском земљишту које је основни ресурс града Ваљева и општине Рума“, рекао је Ђорђе Манчић, пројект менаџер и додао да је овај пројекат већ дао одређене резултате који се пре свега односе на израду и мапирање инвестиционих потенцијала у Каталогу. „Осим тога, очекујемо да ће пројекат дефинисати препоруке које би биле саставни део Стратегије управљања грађевинским земљиштем“, рекао је  Манчић.
 
Након презентације одржана је панел дискусија између представника општине Рума и града Ваљева на тему примера најбоље праксе приликом издавања грађевинске дозволе, у оквиру које је било речи о катастру, урбанистичким оквирима, јавним предузећима и подршци инвеститорима. Чланови Тима Ваљева и Руме су данас критички анализирали којом динамиком се реализује поступак издавања грађевинских дозвола, какви су међусобни односи свих актера у том поступку уз анализу недостатака и примера из најбоље праксе.  Чланови пројектног тима искористили су прилику да размене искуства у овој области, да укажу на пропусте који се јављају у процесу издавања грађевинске дозволе, како у општини Руми тако и у граду Ваљеву, али такође и да размене позитивне идеје и решења.

Вредност овог пројекта је 140.000 евра, а рок за имплементацију је април месец ове године.  

 

 

Leave a Comment