Упркос тешкоћама, буџет за 2009. задржао капиталне пројекте и планира нове

Почетак » Упркос тешкоћама, буџет за 2009. задржао капиталне пројекте и планира нове » Вести » Упркос тешкоћама, буџет за 2009. задржао капиталне пројекте и планира нове
Чланови Градског већа усвојили су предлог буџета града за наредну годину, који износи 1,9 милијарди динара. Образлажући буџет, начелница Одељења за финансије и привреду Гордана Ђокић је рекла да нас идуће године очекује изузетно тешка година. “Према препорукама Владе Србије биће спровођено рестриктивно финансирање и сви који се финансирају из буџета тога морају бити свесни. Прво што смо смањили су издвајања за за плате које се исплаћују из буџета и у укупном износу су оне умањене са 28 на 25 одсто”, рекла је Гордана Ђокић.
 
Помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић рекао је да је планирани буџет развојни и навео да је за капиталне пројекте опредељено 812 милиона динара. „Та средства биће утрошена за пројекте чију смо реализацију већ започели, али и за неке нове пројекте. Приоритет нам је изградња индустријске зоне, Хале спортова, затвореног базена, наставак топлификације града и друге важне пројекте“, навео је Милутиновић.
 
Заменик градоначелника Станко Терзић је нагласио да је буџет за 2009. годину задржао све капиталне пројекте, али и планирао неке нове. “Први пут стартујемо са Стратегијом социјалне заштите отварањем Клуба за особе са инвалидитетом и боравка деце ометене у развоју. Издвајања за спорт ће бити 23% и намеравамо да се тај проценат сваке године повећава како би се развијао најпре школски спорт. За информисање је одвојено 8% и нећемо дозволити да се понови ситуација од прошле године. Тада се очекивала приватизација медија и планирано је да се финансирају само девет месеци. Уколико идуће године буде завршена приватизација, преостала средства ћемо усмерити на другу страну”, рекао је Станко Терзић и оцени о да је буџет реалан и добро избалансиран.
 
Иначе, највећи приходи се очекују од продаје и закупа непокретности, 490 милиона динара, а највећи расходи предвиђени су за Дирекцију, односно за локалне путеве и улице. Коначну реч о предлогу буџета за наредну годину даће одборници Скупштине града 26. децембра.
На данашњем заседању, чланови Градског већа донели су одлуку о поскупљењу локалних комуналних, општинских административних и боравишних такси за само 9 одсто, у складу са пројектованом инфлацијом за наредну годину. В.д. начелница Градске управе Јелица Стојановић је нагласила да је значајније повећана само једна од локалних комуналних такси, која се односи на истицање фирми на пословном простору. “С обзиром да је планиран приход за 2008. годину од ове таксе био 31, а наплаћено је до сада 26 милиона динара, то указује да је највећи број обвезника ипак савесно и на време уплаћивао ову таксу и сада нису у проблему великих износа које морају платити”, рекла је Јелица Стојановић. Ипак Градско веће је закључило да се упути захтев Министарству финансија да се омогући одложено плаћање ове таксе.

Leave a Comment