Уређење порте Храма у Ваљеву при крају

Почетак » Уређење порте Храма у Ваљеву при крају » Вести » Уређење порте Храма у Ваљеву при крају
Радови на великом градилишту у порти Храма Васкрсења Господњег у Ваљеву су у пуном јеку. Тренутно се радови одвијају на 1400 метара кавдратних и до сада је завршено око 80 одсто предвиђеног посла, а процењује се да ће реализација овог пројекта бити окончана половином септембра. Радови на кишној канализацији су завршени, поставља се јавна расвета, камене плоче.Реализацијом овог пројекта биће завршена прва фаза, од четири колико је предвиђено за завршетак партерног уређења. Укупна вредност грађевинских радова на партерном уређењу Храма, које изводи фирма „Инграп-омни“ је 28,6 милиона динара, од чега се 25 милиона издваја из средстава Националног инвестиционог плана Министарства економије и регионалног развоја Републике Србије, а 3,6 милиона из буџета града Ваљева.
 
Обилазећи радове, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је оценио:„Сматрамо да овај велелепни Храм заслужује и репрезентативну порту и слажемо се да би сви требало да улажемо у овај пројекат за који су потребна велика средства која се не могу издвојити само из градског буџета“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић и најавио:“Ми ћемо ускоро  активирати још један пројекат у оквиру програма подршке грађевинској индустрији који се односи на Дом здравља, а за који је у процедури тендерска документација“, рекао је градоначелник Јаковљевић обилазећи данас радове у порти Храма. Он је овом приликом рекао и да је град из буџета финансирао и уређење порте Цркве Пресвете Богородице, што представља само наставак добре сарадње Града и Цркве.
 
Епископ ваљевски Милутин рекао је овом приликом да ће Храм бити украс не само нашег града већ и целог региона. „Уређење порте Храма је велики посао и то не би могли сами да реализујемо без помоћи од средстава НИП-а и градског буџета. Од великог значаја је да целокупне радове завршимо што пре, јер нам предстоји важна духовна светковина 2013. године поводом великог јубилеја  обележавања 17 векова од доношења Миланског едикта. Предвиђено је да се у нашем Храму одржи главна свечаност за Западну Србију поводом обележавања овог значајног датума и баш због тога очекујем да ће држава наставити да помаже у реализацији даљих радова на уређењу Храма“, оценио је данас Епископ ваљевски Милутин и рекао да би по проценама за компплетан завршетак све четири фазе спољашњег уређења Храма било потребно око 90 милиона динара.
 
Паралелно са радовима у порти, у току су и радови на уређењу унутрашњости Храма који се финансирају средствима прикупљеним од добровољних прилога верника. 

Leave a Comment