Уручена Признања

Почетак » Уручена Признања » Вести » Уручена Признања
Ваљево је једини град у Србији коме је јуче у Медија центру у Београду, поводом обележавања „Међународног дана права јавности да зна“, уручено Признање за допринос у остваривању права на доступност информација од јавног значаја у предходној години у категорији органа јавне власти локалне самоуправе. Осим Ваљева, ово Признање повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић уручио је и републичком парламенту, Привредној комори Србије, Покрајинском секретаријату за социјалну политику и демографију и Петом општинском суду у Београду.
 
Признање је додељено оним државним органима који су се у протеклих годину дана посебно истакли у афирмисању приступа информацијама од јавног значаја као једног од основних људских права и фундаменталног принципа добре управе. На тај начин, Ваљево се сврстало међу органе јавне власти који другима могу служити као позитиван пример кроз поштовање принципа отворености у раду.
 
Стручни жири је приликом оцењивања и доношења одлуке, узео у обзир квалитет рада овлашћеног лица за поступање по захтевима за приступ информацијама од јавног значаја,  транспарентност информација  на званичним web презентацијама, као и оних које су достављене странкама.
 
Отварајући ову свечаност министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић указао је на значај независних институција као што је повереник за информације од јавног значаја и изразио наду да ће у наредном периоду бити више таквих, трајних институција.
 
Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић указао је овом приликом на проблеме у примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, али и истакао да има резултата који дају повода за задовољство. „Није да резултата нема, има и помака чак бројних, али евидентно је да нисмо урадили оно што смо могли, ни онолико колико смо могли и тај се однос мора мењати нарочито на плану борбе против корупције“, оценио је Шабић.
 
Свечаној додели Признања поводом обележавања „Међународног дана права јавности да зна“ у Београду, присуствовали су представници Мисије ОЕБС-а у Србији, невладиних организација и новинарских удружења.
 
У име града Ваљева Признање је примио градоначелник Зоран Јаковљевић, који је са сарадницима присуствовао овој свечаности.
 
Иначе, овај дан у свету  обележава се од 2003. године, а сваке године се све већи број организација укључује у кампање које промовишу право на слободан приступ информацијама од јавног значаја као важну претпоставку за успостављање владавине права, за одговорну власт и борбу против корупције.
 
Ваљево је уз Смедерево и Шабац, у претходне четири године, било у ужој конкуренцији за добијање овог ласкавог Признања, на првом месту због најбоље примене у пракси Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.  

Leave a Comment