Уручене Награде града Ваљева за 2019. годину

Почетак » Уручене Награде града Ваљева за 2019. годину » Актуелно » Уручене Награде града Ваљева за 2019. годину

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић уручио је јуче Награде града Ваљева за 2019. годину. Уз поштовање свих мера заштите, у Великој сали Скупштине града, награде су уручене појединцима и колективима за постигнућа у 14 области, а додељене су и две специјалне награде. Награђенима су уручене пригодне дипломе, новчани износ од 50.000 динара за добитнике по категоријама и по 100.000 динара за специјалне награде.

„Награде града Ваљева додељујемо нашим суграђанима у једном заиста тешком и тотално другачијем тренутку. Жао ми је што нисмо били у прилици да добитницима укажемо част и признање на начин како то и доликује, на Свечаној седници Скупштине града Ваљева, која је требало да се одржи 20. марта, али знате и сами, због проблема са пандемијом Корона вируса морали смо то да одложимо. То свакако не умањује значај професионалних достигнућа за шта су награду и добили. Честитао бих свима и поручио да је Ваљево поносно на оно шта су урадили и чиме су нас задужили“, нагласио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Награда града Ваљева за 2019. годину за медицину и бригу о здрављу уручена је др Нади Поповић.

„Драго ми је што се овде налазим из разлога што сам многим женама помогла у њиховом најлепшем тренутку у животу, када су рађале своју децу. Град Ваљево је мојом заслугом добио већи број становника и надам се да ме све те жене којима сам улепшала живот, бар мало се сећају и данас када сам у пензији“, рекла је др Нада Поповић.

У области наука и проналазаштво награђена је др Марија Мирковић.

„Изузетно сам срећна због добијања ове награде, јесте да није из области Кардиологије, али је из области Науке. Наиме, прошле године сам и докторирала из области Кардиологије, али сам и добила диплому исто у оваквим условима у новембру. То је исто било у време пандемије и то су тотално другачији амбијенти и нису свечани, али ја сам срећна и практично то је круна моје каријере“, истакла је др Марија Мирковић.

Покретачи хуманитарне акције „Вози бицикл – продужи живот“, Никола Томић, Иван Мишковић и Александар Симић, награђени су за област хуманост.

„Овим путем бих хтео да се још једном захвалим свима који су изгласали да ми добијемо награду из области хуманости за помоћ оболелој деци. На неки начин ми представљамо Град у  неком лепом светлу и показујемо да из овог града потичу добри момци, који прелазе хиљаде и хиљаде километара да би помогли некоме, није битно из ког дела града у Србији се налазе. Част ми је што сам овде са овим дивним људима. Чекали смо мало дуже на овај моменат због пандемије, али свакако се чекање исплатило. Биће још већих подвига, планирамо да оснујемо Удружење, „Вози бициклу – продужи живот“ и да оснујемо своју фондацију, како би се што више људи укључило“, рекли су покретачи хуманитарне акције „Вози бицикл – продужи живот“.

За стваралаштво и постигнуће ученика и студената, уручена је награда др Милану Марковићу.

„Драго ми је да је Град од самог старта препознао моје успехе кроз студентско залагање и надам се да ћу кроз даљи рад у мојој каријери, испунити очекивања и достићи оно што би требало да би био најбољи у својој професији. Проглашен сам за најбољег студента мастер студија и студента генерације на докторским академским студијама. У будућности желим да наставим да се бавим истраживачким радом у спорту и да се остварим као тренер“, казао је др Милан Марковић.

У области чување и неговање традиције, награђен је Дом културе „Извор“.

„За два месеца Дом културе „Извор“ пуни 18 година постојања, врло успешног рада и ово је круна досадашњег рада. Пре неколико недеља смо имали награду из Лондона, везано за пословање и успешан рад, али да будем искрен ипак нам је држа ова наша награда, јер то говори о томе да смо успешни у ономе што радимо. Очување традиције је нешто чиме се ми бавимо већ 18 година, са успехом то радимо и надам се да ћемо и у будућности тако радити“, рекао је Владимир Бобановић.

За културу и уметност награђен је Љубиша Милутиновић, власник Студија М.

„С обзиром да је добитник награде за културу предузетник, посебно ми је драго јер некако се подразумева за културу да углавном добију они који раде у државним инстутицијама. Задовољство ми је веће, с обзиром да нешто што сам дуго времена желео да реализујем са Студијом М, а то је мјузикл „Имају ме“, који је посвећен пилоту Миленку Павловићу, реакције су биле изузетне. Драго ми је због 25 година рада у овом Граду, да је ипак неко приметио и препознао сву ту енергију и рад који улаже Студио М сваког дана“, истакао је Љубиша Милутиновић.

У категорији архитектура, Риста Анђелополић.

„Мени је ово трећа награда. 1994. године сам добио исто од града Ваљева, 2012. године од Осечине и ово ми је друга награда града Ваљева. Ја сам дошао у Ваљево 1964. године, више од 50 година сам овде радио, урадио сам преко 500 пројеката из архитектуре и урбанизма. Моји пројекти се налазе у 74 града и насељених места у Србији и у 7 градова свих Република, сем Македоније. Ово ми је признање за мој досадашњи рад и желим да честитам свим осталим добитницима, поготову младима, јер је ово за њих награда и подстрек за њихов рад у будућности“, нагласио је Риста Анђелополић.

Новинарка портала Ваљевска посла, Марија Петровић – Марковић, добитница је Награде града Ваљева у области информисање и друштвено ангажовање.

Марија Петровић – Марковић је подсетила да су њени медијски пројекти уназад 4 године увели тему аерозагађења у јавни дискурс и покренули грађански активизам. Нагласила је да неће одустати од битке за више кисеоника и да је “лоптица веч дуже време у дворишту Градске управе”. Нагласила је да локална власт мора што пре да реагује, јер ако као град сада почнемо озбиљно да се бавимо решавањем проблема аерозагађења, резултати, како то предвиђају стручњаци, могу бити видљиви тек за 6 година. Новинарка Ваљевска посла и идејни творац медијског пројекта “Да Ваљево продише”  Марија Петровић-Марковић, казала је да ће новац добијен од награде искористити као субвенцију за куповину котла на пелет, јер Град Ваљево нажалост, упркос покренутој иницијативи, још увек нема програм субвенционисања грађана за прелазак на здравије енергенте, који су од кључне важности у решавању проблема аерозагађења у нашем граду.

Награда града Ваљева за 2019. годину за образовање и васпитање  уручена је др Вери Ваш, а oрганизација “Kаритас” награђена је за заштиту и хуманитарни рад. Добитник награде у категорији привреда је грађевинско предузеће “Компресор инг”, у области пољопривреда Драган Томић, за заштиту животне средине Еколошко друштво “Градац”, а у категорији спорт, награђен је Боксерски клуб „Металац“.

Специјалне награде уручене су Фудбалском клубу “Будућност” за афирмацију града и постхумно др Воји Милутиновићу за животно дело.