Уручени апарати за преглед беба у хуманитарној акцији

Почетак » Уручени апарати за преглед беба у хуманитарној акцији » Актуелно » Уручени апарати за преглед беба у хуманитарној акцији
20190123_12031920190123_12411520190123_124135

У заједничкој донаторској акцији Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“, уметника из Русије и чланова Хуманитарне организације „Споменак“ из Београда прикупљена су средства у износу од 830.000 динара, која су утрошена за куповину пет медицинских апарата. Посредством града Ваљева је реализована ова хумана акција, која ће омогућити да се новорођене бебе у Ваљеву прегледају поузданим апратима најновије генерације. У Интернационалном уметничком студију данас су уручени апрати Одсеку неонатологије Опште болнице у Ваљеву.

Заменик градоначелника Ваљева др Зоран Живковић је данас примио представнике Удружења „Споменак“ који су откупили слике руских уметника, који су у знак захвалности за гостопримство у Ваљеву, донирали комплетну поставку слика.

„Задовољство је у тешким временима помоћи људима који у свој посао улажу себе, али и малим пацијентима којима је та помоћ увек добродошла. Посебно смо поносни на ову акцију, јер је реализована кроз уметност, која као и хуманост спаја људе и нације. Стога дугујемо велику захвалност људима из Хуманитарне организације „Споменак“, реномираним руским уметницима који су подржали ову хуманитарну идеју Интернационалног уметничког студија „Трнавац“, чиме ће Дечје одељење ваљевске болнице бити боље опремљено, а истовремено ће се повећати капацитети пружања услуга најмлађим пацијентима“, рекао је др Зоран Живковић.

Саша Матејић из Удружења „Споменак“ је рекао да ово удружење има своје сталне чланове који су се одазвали акцији на иницијативу Миће Трнавца и Слободана Кривокапића из овог удружења:

„Они су се укључили у акцију, откупили све слике и прикупили довољно новца да купимо апарате по списку из ваљевске болнице. Желео бих да се захвалим фирмама које су изашле у сусрет, који су нам без марже продали апарате, тако да смо уместо једног купили све ове апрате. Надам се да је ово почетак сарадње ваљевске болнице и породилишта са нашим удружењем „Споменак“ и ту смо за све добре акције.“

Др Драгица Димитријевић, шеф Одсека за неонатологију је истакла да су апарати веома значајни за рад и превентивне прегледе тек рођених беба и захвалила се свима који су помогли да се они набаве:
„Добили смо аудиометар, који служи за скрининг слуха код беба. Служиће за преглед свих 1300 новорођенчади који се роде у нашем породилишту, а важан је за рано откривање поремећаја слуха, самим тим и говора, што даје могућност за рану рехабилитацију. Други апарат је пулсни оксиметар, који нам је од немерљивог значаја, зато што он служи за откривање критичних урођених срчаних мана. Деца по рођењу, док су у породилишту, не морају да испоље никакве знаке, чак ни шум на срцу, а да по одласку кући имају компликације, па чак и умру због урођене комплексне срчане мане. Добили смо и ларингоскопе који служе за реанимацију, оживаљвање новорођенчади.“

„Мени је данас пуно срце када сам чуо докторе из болнице који су рекли да су им ови апарати неопходни и да ће пуно значити за рад. Посебно се захваљујем фирмама које су испоручиле апарате, а то су „Аудиовокс“ из Београда,  „ДЕМ“ из Новог Сада и „Делта Наиса“ из Ниша. Они су се одрекли својих зарада, јер им је речено да се апарати набављају у хуманитарне сврхе“, рекао је Слободан Кривокапић из Удружења „Споменак“.

„Ови људи су људи добре воље и добре душе, једноставно људи који желе добро! Можда је ова наша акција симбол и стимуланс да раде ово исто, а ова сарадња је само почетак. Имали смо диван састанак са људима који представљају Град и који су заинтересовани да наставимо сарадњу“, истакао је у свом обраћању Радован Трнавац Мића.

Чланови Хуманитарне организације „Споменак“ откупили су целокупну поставку руских сликара који су били гости Ваљева и излагали у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“. Након групе изложбе у Ваљеву „Србија на сликама руских сликара“, одушевљени гостопримством Ваљева и лепотама Србије, руски уметници су целокупну поставку донирали, са једним условом, да буде употребљен искључиво у хуманитарне сврхе.