Уручени уговори за изградњу станова за избеглице

Почетак » Уручени уговори за изградњу станова за избеглице » Вести » Уручени уговори за изградњу станова за избеглице
У Ваљеву ће бити изграђено 20 станова у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања (РСП), у који је укључена 61 општина/град. У суботу су у Српском народном позоришту у Новом Саду уручени уговори представницима општина и градова за изградњу 2000 станова, у оквиру овог пројекта, чија је укупна вредност 47,5 милиона евра.
 
Уговоре је свечано уручио Ивица Дачић, први потпредседник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Србије. Уручивању су присуствовали и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, амбасадор Мајкл Давенпорт, шеф Делегације ЕУ, Мајкл Кирби, амбасадор САД, Мехмет Кемал Бозај, амбасадор Републике Турске, Стефан Селен, заменик директора Генералног директората за зајмове и друштвени развој Развојне банке Савета Европе, Ханс Фридрих Шодер, шеф Председништва УНХЦР за Србију, Мајкл Ујехара, вршилац дужности шефа Мисије ОЕБС у Србији, Горан Квргић, директор Јединице за управљање пројектом „Истраживање и развој“ и Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.
 
Станови су намењени обезбеђењу трајних стамбених решења за најугроженије избеглице из категорија утврђених Регионалним стамбеним програмом. Станови у Ваљеву ће бити зидани у Новом насељу, поред постојеће зграде социјалног становања.
 
Начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић изразио је задовољство што се Ваљево нашло у групи 61 општине и града, јер ће то допринети да се коначно реши вишегодишњи проблем трајног смештаја људи који су од 1991. до 1995. године избегли у Ваљево.
 
„Град Ваљево ће на овај начин наставити да спроводи одговорну социјалну политику према угроженим категоријама људи. Град ће обезбедити инфраструктурно опремљено грађевинско земљиште и спровести процедуралне послове који предстоје у припреми и реализацији изградње. Биће формирана Комисија за избор корисника, у чијем раду ће учествовати представник Комесаријата за избеглице. Број људи који и даље имају статус избеглих лица у Ваљеву је нешто преко 100, али је велики број оних који се више не воде као избеглице, али се налазе у тешкој материјалној ситуацији. Република Србија, Комесаријат за избеглице и град Ваљево ће пројектом допринети да ови људи реше једно од најважнијих животних питања- кров над главом. Велику захвалност дугујемо донаторима који финансирају пројекат на регионалном нивоу“, рекао је Александар Вујић Суботић.
Министар Ивица Дачић рекао је овом приликом да РСП четири земље (Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије) има огромну улогу и циљ да оконча вишегодишње расељење у региону.
 
„РСП је резултат поновног покретања Сарајевског процеса и јачања климе поверења и сарадње у региону. Свако додељено стамбено решење приближава нас коначном циљу и затварању избегличког поглавља. Наставићемо да радимо на томе да избеглицама обезбедимо несметан приступ правима и достојанствене животне услове“, истакао је министар Дачић.
 
Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швјацарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске. Циљ пројекта је да се обезбеде трајна стамбена решења за 27.000 најугроженијих породица, што је око 74.000 избеглих људи у целом региону. Очекивани број корисника је највећи у Срби 45.000, потом у БиХ 14.000, Хрватској 8.529 и у Црној Гори 6.063.
 
 

Leave a Comment