УСАИД и НАЛЕД покрећу пројекат за подстицање јавно-приватног дијалога

Почетак » УСАИД и НАЛЕД покрећу пројекат за подстицање јавно-приватног дијалога » Актуелно » УСАИД и НАЛЕД покрећу пројекат за подстицање јавно-приватног дијалога
pimic12pimic11pimic10pimic9pimic8pimic13pimic14

У петак, 29. јуна у хотелу „Хајат“ , Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) обележиле су почетак четворогодишњег Пројекта јавно-приватног дијалога кроз који ће у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике бити пружена подршка иницијативама јавног и приватног сектора за конструктиван дијалог, у циљу унапређења пословног амбијента и подстицања економског развоја.

Међународној конференцији су присуствовали амбасадор САД у Србији Кајл Скат, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, главни економиста за равномеран раст, финансије и институције у Светској банци Вилијам Малоуни, генерални директор „Кока Кола ХБЦ“ и председник УО НАЛЕД-а Александар Ружевић, члан Одбора за регулаторни надзор у Европској комисији Андреас Коп, потпредседник Народне скупштине и председник Економског кокуса Владимир Маринковић. У име градоначелника града Ваљева конференцији је присуствовао његов помоћник Мирослав Пимић.

Овом приликом, званичници Владе, лидери привреде, локалних самоуправа и међународни експерти из Европе и САД представили су своја искуства и најбоље праксе у подстицању сарадње између јавног и приватног сектора на осмишљавању и спровођењу реформи. Циљ пројекта је да представници привреде и државе пронађу најефикасније механизме за унапређење јавно-приватног дијалога, а крајњи циљ је да се подстакне предузетништво и легално пословање, смањи административно оптерећење државе и привреде и повећа наплата јавних прихода.

Јавно-приватни дијалог је процес који подразумева комуникацију између грађана, привреде и организација цивилног друштва с једне стране и државе, локалних самоупрва, јавних предузећа и осталих институција са друге а у вези са пословима од јавног интереса , пре свега у вези са садржином прописа и начином њихове примене. Јавно-приватни дијалог представља истински партнерски однос приватног, цивилног и јавног сектора, чија је суштина у двосмерној комуникацији.

У првој години пројекта изабрана су три привредна удружења којима ће се пружати подршка у јавно-приватном дијалогу и три приоритетне реформске теме на којима ће заједно радити држава и пословна заједница. Савез пчеларских организација Србије је иницирао тему решавања проблема тровања пчела у Србији, Удружење за развој предузетништва се залаже за унапређење система паушалног опорезивања, а Удружење „Агрокластер Србије“ за укидање регулаторних препрека развоју органске производње.

Кључне активности и очекивани резултати у периоду 2018-2021. су изградња капацитета за јавно-приватни дијалог у државним институцијама и шест изабраних привредних удружења или организација цивилног друштва, затим подршка у заговарању и имплементацији шест кључних реформи за побољшање привредног амбијента, као и израда првог водича онлајн тренинг програма, модела и алата за јавно-приватни дијалог.