USAID подржава младе

Почетак » USAID подржава младе » Вести » USAID подржава младе
У Ваљеву данас још један у низу важних догађаја, овог пута од регионалног значаја. Након укључивања у MEGA програм, сарадња са USAID-ом се наставља кроз Програм за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама и јачање економске сигурности.
Тим поводом, Ваљево је данас било домаћин потписивања важног документа. Мајкл Писбери, директор USAID-овог Програма економске сигурности потписао је са градоначелницима Ваљева, Лознице и председником општине Лајковац, Споразум о сарадњи у циљу јачања капацитета локалних Канцеларија за младе у области запошљавања и подстицања омладинског предузетништва.
Основни циљ овог USAID-овог програма је унапређење предузетничких и тржишних вештина и знања младих кроз обуке, како би били успешнији на тржишту рада или као власници сопствених компанија.
„У 2009. години повећали смо средства за финансирање запошљавања младих и предузетничке активности и она сада износе 500.000 US долара“, рекао је приликом потписивања Споразума Мајкл Писбери. „Потписивањем овог документа проширили смо сарадњу кроз пружање подршке новоотвореним Канцеларијама за младе да стекну потребне ресурсе и организују квалитетне обуке које ће младим људима пружити неопходна знања и вештине, чиме ће постати конкурентнији на тржишту рада или као власници фирми.  Овај USAID-ов програм обухвата шири спектар активности и већ се спроводи у више од 70 градова и општина Србије. Циљ нам је да помогнемо унапређењу локалне привреде, посебно у оним локалним самоуправама које се суочавају са економским изазовима. USAID очекује прве резултате заједничког рада у наредних шест месеци и ми се надамо да ћемо бити у прилици да континуирано пружамо подршку будућим младим предузетницима“, закључио је Пилсбери овом приликом у Ваљеву.
Oцењујући да је ово важан корак у решавању великог проблема који данас свака локална самоуправа у Србији има, па и Ваљево, а који се пре свега односе на запошљавање младих, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је нагласио да очекује, након потписивања Споразума, значајније активности локалних Канцеларија за младе. „На тај начин, анимираћемо младе да се значајније укључе  у овој процес, а главни циљ који је дефинисан овим Споразумом и јесте интензивирање свих активности које су усмерене ка укључивању младих људи у предузетништво“, оценио је градоначелник Јаковљевић.
Иначе, USAID-ове активности су комплементарне са Националном стратегијом за младе и Акционим планом ресорног министарства. Подршка је формализована и Споразумом који су потписали у фебруару ове године министарка за омладину и спорт Снежана Самарџић-Марковић и амбасадор САД у Србији Камерон Мантер.

Данашњем потписивању Споразума о сарадњи у Ваљеву, присуствовали су локални координатори Канцеларија за младе из Ваљева, Лознице и Лајковца, као и координатор регионалне Канцеларије. До сада се у Ваљеву пријавило 40 младих људи који желе да учествују у овом USAID-овом програму.

Leave a Comment