Ускоро наставак изградње пруге Ваљево-Лозница

Почетак » Ускоро наставак изградње пруге Ваљево-Лозница » Вести » Ускоро наставак изградње пруге Ваљево-Лозница
Министар инфраструктуре и енергетике Милутин Мркоњић током посете Ваљеву најавио је и наставак радова на стратешком пројекту-изградње пруге Ваљево-Лозница.
„Завршава се ових дана договор са руском страном око руског кредита вредан 800 милиона долара за улагање у железничку инфраструктуру. Пруга Ваљево-Лозница је у првом плану, то је објекат који је већ започет и то градилиште ће у наредних месец дана бити поново отворено. Тај пројекат је вредан око 300 милиона евра и то је новац који ће се слити у регион Ваљева“, истако је у Ваљеву министар Мркоњић.
 
О овом стратешком пројекту и завршној фази разговора са руском страном око кредита говорио је и генерални директор ЈП „Железнице Србије“ Милован Марковић. „Очекујемо да ће до краја године бити потписани уговори, а да ли ћемо моћи одмах да наставимо радове зависи и од неких технологија које руска страна жели да припреми пре него што наставимо радове. Остаје да наставимо експропријацију од Осладића према Лозници, урађен је идејни пројекат, ради се главни пројекат и надамо се да неће бити никаквих застоја за реализацију овог пројекта који је врло важан за цео  регион Ваљева, за Железницу Србије, за привреду Србије, Министарство инфраструктуре и енергетике и Владу Републике Србије“, истакао је овом приликом генерални директор ЈП „Железница Србије“ Милован Марковић и рекао да ће уз конзорцијум руских компанија у овај важан посао бити укључене и српске фирме. У питању су захтевни грађевински радови који ће између осталог подразумевати и изградњу мостова и тунела, од којих су  неки од њих  већ започети. Марковић је рекао да ће пруга Ваљево-Лозница бити потпуно модернизована са централизованом контролом саобраћаја, предвиђена за брзине возова од 120 километара на сат.

Leave a Comment