Услови достојни човека

Почетак » Услови достојни човека » Актуелно » Услови достојни човека

Такве услове ћемо имати након завршетка темељне реконструкције Диома здравља и зграде стоматологије. Канцеларија за јавне набавке Владе Срвбуије наменила је за овај посао 200 милиона динара. Јавна набавка за извођача радова биће расписана у мају.

До пре годину и по дана нисмо се лагодно осећали када дођемо у Дом здравља, не само због тога што смо евентуално болесни. Тоалети за пацијенте, рецимо, били су у врло лошем стању. У међувремену то је доведено у ред и сада је дошло време за неопходну темељну реконструкцију Дома здравља.

Јелена Калат, координатор Службе за правне и економско-финансијске послове у Дому здравља, каже да ће се најпре кренути службе стоматологије, која је у саставу Дома здравља.

Зграда стоматологије је подигнута пре 40 година.На њој ће бити промењена комплетна столарија, потом водоводне и канализационе цеви и инсталације, керамика, дотрајала и оштећена фасада.

Када је подигнута зграда стоматологије у њој је остављен и простор за лифт који све до сада није уграђен. Пошто зграда има три спрата старији суграђани су се жалили да им представља тешкоћу да се попну до свог стоматолога. Сада ће, коначно, бити уграђен и  тај дуго очекивани лифт.

Када је реч о згради Дома здравља она ће, сликовито речено, бити реконстриуисана од темеља до крова. Сам кров, посебно на дограђеном делу је оштећен и прокишњава, па ће бити замењен. Потом зграда ће добити пуно на енергетској ефикасности заменом комплетне столарије. Такође биће уграђена централна клима. Сада скоро све ординације имају климу, али је у ходницима-чекаоницама зими знало бити хладно а лети загушљиво. Централна клима ће разрешити ту непријатност. И у згради Дома здравља биће реконструисан лифт.

Зграда има и два атријума за које би се најблаже могло рећи да су запуштени. У атријуму код Дечјег одељења биће постављен мали забавни парк, а у другом атријуму биће урађена дренажа, засађено зеленило и оспособљене клупе, како би пацијенти могли у пријатнијој атмосфери сачекати на лекарски преглед.

Биће, такође, урађена надстрешница за санитете и уређен паркинг.

Јелена Калат истиче да је Дом здравља руководио израдом пројекта реконструкције, али да је врата Канцеларије за јавне набавке и пут до њеног позитивног мишљења отворио градоначелник др Гвозденовић.

Она не може прецизно да каже када ће радови комплетно бити завршени, због тога што Дом здравља и за време извођења радова мора да буде отворен за пацијенте. Од усаглашавања пружања здравствених услуга и занатских радова зависиће и брзина завршетка реконструкције. У сваком случају процес који треба да нам за дужи временски период донесе сасвим завидне услове  лечења у Дому здравља је неповратно започео.

Око 93 000 грађана примарно се лечи у Дому здравља. Њима је на располагању 80 лекара и 139 сестара. На стоматологији има 22 лекара и 30 сестара. Укупно је у Дому здравља на неодређено време запослено 340 радника.