Успешна акција „Бициклом кроз град“

Почетак » Успешна акција „Бициклом кроз град“ » Актуелно » Успешна акција „Бициклом кроз град“

Април и мај су месеци у којима Град Ваљево у оквиру међународног пројекта „City Walk“ организује јавне догађаје који промовишу тзв. урбану мобилност грађана. У суботу je одржана успешна промотивна акција „Бициклом кроз град“, која је окупила стотинак учесника различитих узраста. Осим чланова ваљевских бициклистичких клубова и неформалних бициклистичких удружења, у акцију су се укључили рекреативци – љубитељи вожње бицикла, чак и читаве породице са малом децом. То је показатељ да грађани подржавају потребу за здравим стиловима живота, већим могућностима за вожњу бицикла и смањењем загађења издувним гасовима аутомобила.

Окупљање је симболично oрганизовано испред Храма васкрсења Господњег, одакле се возило пешачко-бициклистичком стазом поред стадиона „Крушика“ до Ветеринарске станице, а затим преко кружног тока и поред реке Градац до кафеа „Ривер бар“. Саобраћајна полиција је обезбедила полазак са платоа испред новог храма, пролазак кроз кружни ток и вожњу поред реке Градац. На циљу је организовано дружење, уз освежење и наградну игру, у којој је најсрећнијим учесницима подељено двадесетак награда: задња и предња светла, трептачи, бљескалице, флашице са водом, бициклистичке рукавице и заштитна кацига.

Координатор пројекта „City Walk“ за Град Ваљево Ненад Бранковић изјавио је: „Циљ акције је промоција одрживе урбане мобилности, данас вожње бицикла и бициклокултуре, као и здравих стилова живота и смањења емисије издувних гасова. Циљ нам је и да се људи које воле бицикл упознају и друже јер су истраживања која смо радили у претходном периоду показала да велики број суграђана користи бицикл, било као превозно средство, било као вид рекреације“.

Највише учесника окупио је Бициклистички клуб „Боба Миловановић“, чак 30, са њима су заједно били и чланови клуба „Вила Гала“. Председник клуба Зоран Вукосављевић заложио се за реализацију бициклистичке стазе дуплим тракама до Узун Миркове, одатле поред зграде Полицијске станице до кеја Колубаре и даље до парка Пећина. Александар Томић, у име неформалног омладинског удружења „Екипа“, каже да свако може себи на здравственом плану помоћи вожњом бицикла, чиме се, између осталог, може предупредити и растућа гојазност међу младима.

Следеће суботе, 27. априла, у сарадњи са планинарским друштвима, биће организована промотивна акција пешачења „Кораком кроз град“ од центра за културу до парка Пећина, окупљање је такође у 11 часова. Централна манифестација пројекта са највећим бројем учесника биће одржана 18. или 19. маја у центру града, када ће своје активности имати бициклисти, планинари, атлетичари, маратонци, представници спортских клубова и познати поборници активног живота.

Град Ваљево је укључен у пројекат „City Walk – Градови за пешаке“, који се реализује у оквиру Интер-регионалног дунавског транснационалног програма, подржаног од Европског фонда за регионални развој (ЕРДФ) и Инструмента претприступне помоћи (ИПА). Пројекат спроводи конзорцијум од 17 партнера из Словеније, Мађарске, Словачке, Хрватске, Румуније, Бугарске, Чешке Републике, Аустрије и Србије, са намером успостављања и ширења пешачких зона, пешачког и бициклистичког саобраћаја у градовима дунавског региона. Пројекат помаже градовима да смање емисију издувних гасова и буку, постану безбеднија и боља места за живот, да повећавају улогу активног транспорта попут ходања и превоза бициклом. Пројекат такође промовише здраве стилове живота.