Успешна акција давања крви

Почетак » Успешна акција давања крви » Вести » Успешна акција давања крви
Акција добровољног давања крви организована је данас први пут у ресторану „Платани“ у Ваљеву. У овој хуманитарној акцији је учествовало преко 400 људи и сакупљено је 300 јединица крви. Саму идеју давања крви у кафани промовисао је својевремено глумац Петар Божовић, који је присуствовао данашњој акцији у Ваљеву.
 
„Крв нема алтернативу. Наша највећа заклетва је „крв би му дао испод грла“, али тако је било некада, а сада можемо и овако да дамо крв. У кафани се, познато је, дешавају све најважније ствари у животу и историји, од свадби до даћа, планирања државног преврата или састављања фудбалске репрезентације. У кафани је остварена потпуна демократија у кафани и друштвено проветравање, а све је још лепше када се даје оно најважније за људски живот“, рекао је Петар Божовић, и изразио наду да ће оваквих акција бити више у Србији.
„Град Ваљево, помажући реализацију ове акције, настоји да помогне да се обезбеде резерве крви, како ничији живот не би био угрожен због евентуалне несташице крви. Такође, промоција добровољног давалаштва је обавеза свих нас, јер грађани у што већем броју треба да постану редовни даваоци крви.
 
У временима у којима живимо, свесни смо да се никада не зна када нама, или некој нама блиској особи може хитно затребати крв. Зато, добровољним давањем крви стварамо један уређен здравствени систем који ће свима нама обезбедити осећај сигурности да када нам буде најпотребније, крви ће увек бити довољно.
 
Ова акција која се данас одржава у Ваљеву треба да постане традиционална и да се сваке године у октобру окупимо у што већем броју и промовишемо добровољно давање крви.
 
Град Ваљево ће увек подржати овакве добре идеје и овом приликом би се захвалио свима који су ову акцију и иницирали, а нарочито јавним личностима чија популарност треба да буде искоришћена на прави начин, а то је да скрене пажњу јавности и медија на значај једног оваквог хуманог чина, као што је давање крви“, рекао је помоћник градоначелника Радоица Рстић, који је и сам учествовао у данашњој акцији.
 
Начелник службе за трансфузију ваљевске болнице др Милутин Михајловић рекао је да иницијатива Ваљеваца и гостопримство браће Лазића, власника ресторана „Платани“ је од великог значаја за промоцију добровољног давалаштва крви.
 
„Ова акција превазилази потребе ваљевске болнице и зато смо позвали и Институт за трансфузију крви. У Ваљеву не постоје проблеми са резервом крви, јер се често организују акције давања, а крв која је данас прикупљена биће коришћена не само у Ваљеву, већ за све оне који су са овог подручја , а лече се у Београду “, рекао је др Михајловић.
 
Акцији су се одазвали ваљевски полицајци, радници „Телекома“, „Крушика“ и Електродистрибуције Ваљево, као и бројни Ваљевци и гости из других градова.
 
 

Leave a Comment