Успешна Овчарска изложба и Фестивали јагњећег печења и гулаша у Причевићу

Почетак » Успешна Овчарска изложба и Фестивали јагњећег печења и гулаша у Причевићу » Актуелно » Успешна Овчарска изложба и Фестивали јагњећег печења и гулаша у Причевићу

Више од пет хиљада људи је у недељу присуствовало 11. Овчарској изложби и 1. Фестивалу јагњећег печења, као и такмичењу у спремању гулаша од јагњећег меса.

МЗ Причевић је иницирала, а град Ваљево са ЈП „Агроразвој- ваљевске долине“ и Пољопривредном саветодавном стручном службом су организовали ову манифестацију, која је за циљ имала представљање одгајивача, трендове у овчарству и промоцију привредно-туристичких потенцијала овог краја.

Изложбу је отворио градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, који је поздравио госте који су дошли на манифестацију, која има амбицију да буде једна од најзначајнијих у Србији.

„Желим вам пре свега добро здравље и угодну забаву. Захвалио бих се и људима из Дома здравља који су организовали „Медицинско село“ и омогућили бесплатне прегледе за све оне који немају здравствено осигурање. Имамо амбицију да као градска Влада форсирамо производњу хране, поготово у склопу ових нових политичких околности, након посете председника Турске Србији. Сјеница јесте испред нас, али сам сигуран да их брзо можемо достићи и на тај начин упослити наш народ. Желим вам добру забаву и нека манифестација почне“, рекао је градоначелник др Слободан Гвозденовић.

Власник шампионског грла овогодишње Изложбе оваца је Александар Станаревић из Каменице. Ове године су се такмичила грла расе „сјеничка праменка“, а чланови жирија су били др Цвијан Мекић, професор Пољопривредног факултета у Земуну као председник жирија, др Радослав Вујић из Пољопривредне саветодавне стручне службе и Горан Марјановић, дипломирани инжењер сточарства из ЈП „Агроразвој-ваљевске долине“. Они су оцењивали око 200 овнова и оваца, углавном расе „сјеничка праменка“.

У категорији „млађи овнови“ шампион је ован власнице Ане Јанковић из Гуњака.

 1. место власник овна Коста Андрић
 2. место власник Живорад Виторовић
 3. место власник Милан Павловић

У категорији „млађе овце“ шампион је овца Милована Степановића из Станине реке.

 1. место власник Иванко Ненадовић
 2. место власник Обрад Костадиновић
 3. место власник Остоја Милутиновић

У категорији „старији ован“ шампионско грло припада Обраду Костадиновићу из Равања.

 1. место власник Драгољуб Давидовић
 2. место власник Милан Срећковић
 3. место власник Милена Добрашиновић

И категорији „старије овце“ шампионско грло припада Марку Гавриловићу из Дегурића.

 1. место власник Марко Перић
 2. место власник Горан Петровић
 3. место власник Мирко Симић

Награде у вредности 5,7, 10, 12 и 15.000 динара, као и бројне робне награде спонзорисали су ЈП „Агроразвој – ваљевске долине“, предузећа „Сто посто“, „Интерфуд“, „Агробанекс“, „Агромаркет“, „НС семе“, „Дунав осигурање“, „Еуропром“, „Разамекс“, „Ваљевска пивара“, „МД Причевић“, Бензинска станица у Причевићу и Земљорадничка задруга Ваљево.

У такмичењу за спремање најбољег јагњећег печења учествовало је 20 екипа, а најбољи у спремању су екипе Рајка Гавриловића, Николе Мирковића и Зорана Бошковића.

Најбољи у спремању јагњечег гулаша су биле екипе М2, Котлић фром Комирић и Зорица Петрић.

У културно-уметничком програму су учествовала КУД-ови „Крушик“, „Градац“ и „Ђердан“, ученици ОШ „Илија Бирчанин“ Ставе и мештани који су рецитовали стихове посвећене селу и овчарству- воденичар Драган Живановић, Зоран Нинић и млади хармоникаш Немања Митровић.

У оквиру манифестације је организовано „Медицинско село“, у оквиру кога су лекари Дома здравља у Ваљеву прегледали 135 људи, углавном мештана и обављено 490 различитих прегледа.