Успешно завршена санација дела корита Колубаре

Почетак » Успешно завршена санација дела корита Колубаре » Вести » Успешно завршена санација дела корита Колубаре
Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић обишла је јуче општине Крупањ, Осечину и град Ваљево, где је са представницима Дирекције за воде и Србија воде обишла обновљене и саниране водне објекте за уређење водотока, водне објекте за заштиту од поплава, ерозија и бујица и водне објекте за наводњавање.
 
Јапанска Влада је са 110,9 милиона динара донацијом финанасирала санацију дела корита Колубаре који је оштећен у прошлогодишњој поплави. Ваљевско предузеће „Ерозија“ је изводило радове под надзором ЈП „Србија воде“ од октобра прошле године до јула 2015. године. Укупно је санирано 1.115 метара, а од тога је 840 метара оштећеног корита Колубаре враћено у првобитно стање и то узводно од моста на Јадру до тениских терена на Пећини и 275 метара леве обале реке низводно од Јадра ка белом пешачком мосту.
 
“Прошлогодишње мајске поплаве које су имале карактер елементарне непогоде причиниле су огромне штете између осталог и водопривредним објектима, обалама, обалоутврдама и насипима. Након повлачења мајских поплава припремљени су пројекти санације за 55 најугроженијих локација, за које је из буџета Владе Републике Србије издвојено милијарду и шесто хиљада динара, од којих је утрошено укупно милијарду и четиристотинеосамдесет хиљада динара. Оно што се данас могло видети је заиста импозантно у односу на оно што је остало након прошлогодишњих мајских поплава. Можемо да констатујемо са задовољством да су сви предвиђени хитни санациони радови у Крупњу, Осечини и Ваљеву завршени успешно и квалитетно у договореном року. Укупна вредност извршених радова је 212 милиона динара. Заиста желим да честитам извођачима радова, надзорном органу и наравно локалним самоуправама без којих сигурно не би све могло да буде овако добро и ефикасно завршено, а наравно и честитке грађанима који су све време били ту и борили се против поплавног таласа“, изјавила је министарка Богосављевић Бошковић. 
 
Директор ЈП „Србија воде“ Горан Пузовић је у обраћању новинарима истакао да су се последице вишегодишњег неулагања у водопривреду одразиле и оставиле трага у прошлогодишњим поплавама.Испред нас је пет до десет година озбиљног рада, како би на водотоковима подигли степен безбедности. Пројекат регулације целог тока Колубаре у дужини од пет километара и километар токова река Обнице и Јабланице је предат делегацији Европске уније и очекујемо да она одобри средства од 2,8 милиона евра, распише јавни позив и да у наредном периоду Ваљево заштитимо од свих великих вода и учинимо га безбедним.
 
Градоначелник Станко Терзић се захвалио на указаној помоћи током прошлогодишњих поплава. „Још једном хвала на помоћи Влади Србије и државним водопривредним предузећима у отклањању последица прошлогодишњих поплава, а посебну захвалност, и ми и наредне генерације дугујемо Влади Јапана која је финансирала обнову корита Колубаре. То је још један доказ да се добро добрим враћа јер смо ми, мали град, Јапану упутили помоћ када је то њима било неопходно“, рекао је градоначелник Терзић и најавио да ће град Ваљево на примерен начин обележити и захвалити се на донацији Влади Јапана.
 
Након сусрета са новинарима, у градској кући је одржан састанак са градоначелником Ваљева и председницима општина Крупањ и Осечина. Директор ЈП“Србијаводе“ Горан Пузовић између осталог најавио је почетак изградње летње позорнице на Колубари, на месту где је и била и нагласио да ће започети радови трајати до 31. јула.
 
 

Leave a Comment