Успешно завршена санација корита реке Колубаре

Почетак » Успешно завршена санација корита реке Колубаре » Вести » Успешно завршена санација корита реке Колубаре
Завршне радове на санацији дела корита реке Колубаре чију реконструкцију је финансирала Влада Јапана у суботу су обишли амбасадор Јапана у Србији Ђуићи Такахара, министарка пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Снежана Бошковић Богосављевић, директор Канцеларије Владе Републике Србије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић, директор ЈП „Србијаводе “ Горан Пузовић, директорка Републичке дирекције за воде Наташа Милић и представници града Ваљева на челу са градоначелником Станком Терзићем. 
 
Влада Јапана обезбедила је близу три милиона евра помоћи за обнову и санацију речних корита и насипа у шест општина у Србији укључујући и Ваљево, које су након прошлогодишњих мајских поплава означене као критичне локације. Пројекти су реализовани у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја, а под стручним надзором ЈП „Србијаводе“.
 
Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Бошковић Богосављевић приликом посете Ваљеву истакла је да су радови на санацији речног корита Колубаре успешно завршени, квалитетно и у договореном року.Нагласила је да су многи пријатељи из света притекли у помоћ, а међу њима и Влада Јапана која је издвојила три милиона евра за радове на неколико локација, међу њима и на локацију Ваљева и то је и разлог што смо сви ми данас овде. „ Мислим да је и амбасадор задовољан оним што је видео. У потпуности су саниране штете, извршена је обнова обало утврда у дужини од 1115 метара, цео посао је завршен, штета је санирана, поново су се вратиле све старе стазе које су некада биле, али су сада много лепше, квалитетније и боље. То смо добро завршили и уложили смо од донације око 114 милиона динара и ја сам задовољна због те чињенице. Ми смо у току ових радова санације која је завршена крајем јуна припремали и нове пројекте, припремили смо техничко-пројектну документацију, која ће се искористити за нове радове и на овом подручју и на овој локацији, али и на другим локацијама. Циљ је да се настави, да се ревитализује оно што је најнеопходније, али и да се унапреди систем заштите“, рекла је министарка Бошковић Богосављевић. Министарка се лично захвалила амбасадору Јапана у Београду у име Владе Републике Србије Министарства пољопривреде и заштите животне средине, својих колега из ЈП „Србијаводе“, Дирекције за воде и замолила га да захвалност пренесе Влади Јапана.
 
Амбасадор Јапана Ђујићи Такахара је приликом обиласка радова у Ваљеву изразио захвалност Министарству пољопривреде и заштите животне средине на успешној сарадњи и непрекидном раду на том пројекту. „ Поплаве се понекад дешавају и у Јапану, чему смо били сведоци прошлог месеца. Стога је Јапан веома свестан важности помоћи у санацији последица природних катастрофа“, рекао је новинарима амбасадор Тахакара.Додао је да је Влада Јапана издвојила укупно пет миолиона динара за помоћ Србији након прошлогодишњих мајских поплава. Нагласио је да је сада важно да се по завршетку санације не стане, већ да се настави на активностима које су везане за превенцију од непогода. Амбасадор је даље рекао да Јапан има доста искуства са временским непогодама и стога и финансира пројекат Програма за развој УН, који се баш управо фокусира на ту проблематику у Србији.“Кроз овај пројекат запослени у многим општинама, укључујући и Ваљево учествоваће на тренинзима, који имају за циљ јачање капацитета за превенцију и реаговање на ванредне ситуације, изазване временским непогогодама“, рекао је амбасадор Јапана.
 
Директор Канцеларије Владе Републике Србије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић је захвалио Влади и грађанима Јапана на помоћи коју су пружили у санацији и превенцији од поплава. Он је додао да је Јапан након прошлогодишњих мајских поплава постао највећи донатор у Србији. До сада у обнову водопривредних објеката на територији града Ваљева уложено је 1,2 милиона евра,рекао је Благојевић и истакао да су радови попут тих реализовани на 120 локација широм Србије.
 
На донацији Владе Јапана захвалио се у име града Ваљева градоначелник Станко Терзић и подсетио да је и град уложио велике напоре на санацији штете од поплава.
„Наше две земље, Србија и Јапан су географски доста удаљење, али има нешто што повезује наша два народа, а то је, да смо се у новијој историји суочавали са природним и људским катастрофама. Јапан је и раније помагао нашој земљи, а и Ваљево је у оквиру својих могућности помагао Јапану и 2011. године издвојио милион динара за помоћ уз хуманитарни концерт који смо организовали“, рекао је градоначелник Станко Терзић. Он се захвалио свим донаторима, а посебно Влади Јапана. „Надам се да ће и у наредном периоду бити настављена наша сарадња са институцијама, које представљају наши гости, поручио је градоначелник Терзић и изразио жаљење што бивши амбасадор Масафуми Куроки није присутан да види шта је све урађено и да се увери да су ова средства наменски искоришћена.
 
 

Leave a Comment