Успоставити партнерски однос са привредом и повећати број запослених

Почетак » Успоставити партнерски однос са привредом и повећати број запослених » Вести » Успоставити партнерски однос са привредом и повећати број запослених
Ревитализација привреде, успостављање нових, партнерских односа са привредом Ваљева и повећање броја запослених, најважнији су циљеви руководства Града, а  приоритет у раду у наредном периоду заменика градоначелника Града Ваљева Витомира Митровића. Он је у јучерашњем  интервјуу за Радио Ваљево говорио о развоју привреде и пољопривреде, као окосницама развоја Града у целини.
 
„Морамо се ослонити на привредне субјекте који су код нас у Граду, а ми имамо око 700 предузећа. Сматрам да имамо доста квалитетне индустрије која има своју перспективу и зато смо донели одлуку да већ од данас кренемо у обилазак предузећа. То ће радити Комисија, на чијем челу ћу бити ја, заједно са надлежнима из Регионалне привредне коморе. Циљ је да се направи јединствена база података и један амбијентални проспект који би садржао све потребне податке о привредним потецијалима, а који ћемо понудити будућим инвеститорима, банкарима. Пре свега је важно, да се на лицу места упознамо са правим стањем у индустријским комплексима и предузећима. Морамо да снимимо комплетну ситуацију и да успоставимо једну врсту партнерског односа са привредницима. Важно је  да знамо које су стварне потребе привредника како би они развили производњу, проширили капацитете и повећали број запослених. Такође, морамо да имамо увид и у то, које  мере можемо да предузмемо када је реч о ингеренцијама Града, како би у њему створили повољан привредни амбијент “, рекао је између осталог заменик градоначелника Града Ваљева Витомир Митровић у интервјуу за Радио Ваљево и истакао да је приоритет у овом тренутку успоставити један нови облик сарадње са привредницима што ће бити добра полазна основа за даље кораке.
 
„Нама су сви привредници значајни, они који имају два радника, али и они који имају 200. Ако би створили повољан амбијент да се у постојећих 700 предузећа у наредном периоду запосли бар по један радник, запослили би 700 људи, што је свакако значај број. Посебну пажњу посветићемо  извозницима, а лично ћу разговарати са менаџментом наших предузећа у Ваљеву како би заједно направили мапу коју ћемо следедити на путу њиховог даљег развоја“, рекао је Митровић и истакао да ће методологија коју буде примењивао у контактима са привредницима бити потпуно другачија од досадашње.   
 
Заменик градоначелника је нагласио да би требало реално да се сагледа ситуација јер је велика конкурентност између градова у Србији, па се не могу одмах очекивати велики помаци у привлачењу домаћи и страних инвеститора, као ни значајни помаци у ревитализацији постојеће привреде у кратком року, али би на томе требало радити у континуитету и то убрзаним темпом.
 
Говорећи о развоју пољопривреде, Митровић је рекао да ће од 20 милиона динара,  колико је градским буџетом предвиђено у овој години за финансирање пољопривреде, скоро половина средства бити опредељена за нове, квалитетне високопродуктивне  воћне засаде, али са посебним програмима, за унапређење сточног фонда, као и за суфинансирање повртарске производње.
 
„Новина је да ћемо финансирати и наводњавање воћњака на отвореном пољу , као и прибављање механизације, јер сматрамо да пољопривредници не могу тако лако да дођу до потребне механизације. Морам да истакнем да је новина и то да ћемо у овој години финансирати набавку заштитних мрежа за засаде као што је то случај  у технолошком гајењу малине. Сматрам да смо се определили за конкретне активности и мере сходно расположивим средствима за пољопривреду“, рекао је заменик Митровић и оценио да опредељена средства нису ни мала ни велика, али да је свакако направљен значајан помак у односу на предходне године. Он је изразио очекивање да ће већ следеће године бити опредељено више новца којим се може финансирати и осигурање воћних засада с обзиром на то да имамо измењене климатске услове на нашем подручју. Говорећи о улагању у развој пољопривреде у овој години, Митровић је истакао да ће бити спроведен добар мониторинг, тј. контрола спровођења програма и мера у пракси, како не би дошло до злоупотреба.  
У интервјуу за Радио Ваљево, заменик градоначелника Витомир Митровић говорио је и о стању инфраструктуре у Граду и оценио да се под хитно морају предузети мере како би ситуација била боља у складу са расположивим средствима у буџету. Он је истакао да ће и то бити један од приоритета у његовом будућем раду.

Leave a Comment