Усвојен буџет града Ваљева за 2018. годину

Почетак » Усвојен буџет града Ваљева за 2018. годину » Актуелно » Усвојен буџет града Ваљева за 2018. годину

На седници Скупштине града Ваљева, која је одржана у четвртак, 28. децембра усвојена је Одлука о буџету града Ваљева за 2018. годину. Буџет Ваљева износи 3.588.828.200.00 динара.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је изразио задовољство овим буџетом, јер како је рекао „њиме смо показали и доказали да знамо да водимо овај град. Од краја деведесетих, ниједна градска влада није успела да привуче толико новца са стране и да убаци у буџет града. Из Канцеларије за обнову и развој је одвојено око 10 милиона евра само за Болницу, додуше у три фазе, за  пут М4 одвојено је два милиона евра за пројектовање и радови почињу крајем 2018.године, односно почетком 2019. године, за Дом здравља и Гимназију је одвојено 2,5 милиона евра из Канцеларије за обнову и развој, за клизиште у Улици Иве Андрића и канализацију на Дивчибарама је стигло 200 милиона динара. Оно што је битно је да смо нека обећања испунили, на жалост нисмо могли сва. Повећали смо субвенције за пољопривреду, које су око 30 милиона динара. Можда је једна од најзначајнијих субвенција за брану Стубо-Ровни, из Канцеларије за обнову и развој, која се очекује у идућој години. 113 милиона смо се трудили да као субвенције распоредимо најреалније.Полемике око Центра за културу нису на месту, јер у ту зграду није улагано задњих 20, 30 година. Ако немамо Дом културе и не бринемо о чему да се надамо.Примарна задравствена заштита опредељено 60 милиона динара. Дом здравља је најбоље оцењени Дом здравља од стране инспекције Светске здравствене организације као један од ретких домова који ужива поверење локалне самоуправе. То говори да ова градска влада озбиљно приступа свом послу и води рачуна о грађанима града Ваљева. Желимо да водимо амбициозну политику улагања у инфраструктуру и ми се руководимо знањем и свима ћемо показати да знамо да водимо овај град“, рекао је градоначелник др Слободан Гвозденовић.

Заменик градоначелника др Драган Јеремић је рeкао да је буџет постављен на два начина. Један је да одређени пројекти учине бољи живот грађанима и да прате будуће инвестиције. Он је подсетио да град активно ради на пројектима који ће допринети томе да се степен аерозагађења смањи. „Па само 30.000 аутомобила имамо у граду. Они су подједнаки загађивачи, а да не причамо о томе шта се све ложи у Ваљеву. Потом очекујемо да се реализује нова спортска сала у Гимназији, прича око бране Стубо-Ровни, идемо на смањење губитака у водоводној мрежи, преселићемо биоблиотеку, уложити у Дивчибаре и још много тога. За неке пројекте ћемо тражити подршку Републике. И ту не бих да заборавим да поменем ТИЦ који полако иде напред, постоје велике шансе да се коначно приступи наставку радова на Хали спортова. По питању пољопривреде ја сада не бих рекао да је 30 милиона безначајно. То је сасвим довољно да испратимо потребе улагања у односу на потребе пољопривредника. Генерално то није можда довољно, али од нечег морамо почети. И да наредних година буде само још више новца за пољопривреду то је циљ“, рекао је Јеремић.

Одборници су дали сагласност на другу измену и допуну програма пословања и програм коришћења субвенција из буџета града Ваљева Јавног предузећа за управљање и коришћење регионалног вишенаменског хидросистема Стубо – Ровни „Колубара“ за 2017. годину

Усвојена је измена одлуке о локалним комуналним таксама, одлука о усвајању плана капиталних инвестиција града Ваљева 2018 – 2020.године и план комуналне изградње и одржавања објекта комуналне инфраструктуре града Ваљева за 2018. годину.

Пред одборницима се нашао кадровски план за 2018. годину органа града Ваљева и служби основаних према посебним законима, одлука о формирању јединствене Градске управе Ваљева, као и измена одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему града Ваљева за 2017. годину.

Обављање комуналне делатности линијског превоза путника у градском и приградском саобраћају на територији града Ваљева

Измењена је одлука о организовању Јавног предузећа „Ваљево-турист“ као туристичке организације. Усвојен је извештај о раду ЈП „Агроразвој-ваљевске долине“ Ваљево за 2016. годину, као и одлука о обављању послова спровођења пољопривредне политике и политике руралног развоја.

Подршку градских одборника добила је одлука о преносу права јавне својине на непокретностима, одлука о улагању у капитал ЈКП „Топлана-Ваљево“ права својине на стварима у јавној својини града Ваљева, одлука о учешћу у основном капиталу овог јавно-комуналног предузећа и  сагласност на измене и допуне програма пословања  за 2017. годину.

Дата је сагласност на статут Центра за стручно усавршавање „Технички иновациони центар“ Ваљево, коме је дат на коришћење део простора – канцеларије у згради ОШ „Милован Глишић“, Ул. Др Питовића бр. 6 у Ваљеву.

Усвојен је закључак о приступању изради стратегије развоја информационо-комуникационог система града Ваљева и Студије изводљивости информационо-комуникационог система града Ваљева.

Одборници су прихватили другу измену програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине града Ваљева за 2017. годину.

Усвојено је решење о престанку путног земљишта, одлука о приступању изради техничке документације, као и сет кадровских питања о избору правобраниоца Заједничког правобранилаштва града Ваљева и општина Лајковац, Љиг, Мионица и Осечина.