Усвојен буџет за 2010.годину

Почетак » Усвојен буџет за 2010.годину » Вести » Усвојен буџет за 2010.годину
Већином гласова одборници Скупштине града усвојили су одлуку о буџету града Ваљева за 2010.годину. Образлажући буџет градоначелник Ваљева је подсетио да предвиђени приходи у наредној години износе 1,72 милијарде динара што представља повећање од 7,5 % у односу на 2009.годину. Он је посебно нагласио да су захваљујући одличној организацији пореског одељења значајно повећани изворни приходи у овој години и тиме знатно ублажен ефекат смањења републичког трансфера. “Зато очекујемо реално повећање ових прихода и у 2010.години ширим обухватом пореских обвезника, као и ефикаснијом наплатом локалних прихода“, истакао је градоначелник.
 
Такође, он је указао да је ове године позиција давања у закуп на 99 година остала неискоришћена због процене градске власти да се не би остварила очекивана цена, посебно за непокретности на Дивчибарама. У овој позицији су такође и локација у Сувоборској, код новог СУП-а, поред будуће Хале спортова, код КК Студент и неколико других. “Овогодишњи буџет је развојно-социјални“, рекао је градоначелник објашњавајући да је акценат стављен на наставак започетих инвестиција: топлификацију града,почетак радова на Хали спортова, наставак радова на школи у Брђанима, санацију Јаза, активности везане за канализациону и водоводну мрежу, изградњу новог обданишта у Градцу, трансфер станицу, индустријску зону…Планирано је и знатно веће улагање у комуналну инфраструктуру и одржавање. Предвиђена су и средства за наставак радова на Храму, урбанистичке планове и даље преузимање сеоских водовода.
 
У буџету за 2010.годину задржане су и субвенције за запошљавање на основу којих ће се у сарадњи са Националном службом запошљавања запослити још око 100 наших суграђана. Градоначелник Зоран Јаковљевић посебно је указао на то да су средства у области социјалне заштите четири пута већа него у 2008.години. “Акценат је на капиталном делу буџета и његовој развојној улози, приоритети су завршетак започетих и почетак нових инвестиција, али и да буџет има социјални карактер, јер води рачуна и о одговорној социјалној политици“, закључио је градоначелник. Одговарајући на примедбе опозиције, заменик градоначелника Станко Терзић навео је да је само у последња три месеца учињено много тога: “Отворен је интернат у Пољопривредној школи у којем је посао добило 22 људи, почео је да ради Дневни боравак за децу са сметњама у развоју у Попучкама и Клуб за особе са инвалидитетом у Тешњару. Средствима Министарства за инфраструктуру урађена су три сеоска пута у вредности од 20 милина динара. Урађен је и нови крак топловода и на даљински систем грејања прикључено девет зграда. У завршној фази су и радови на изградњи бране Стубо Ровни, а приводи се крају реконструкција Фабрике за прераду воде на Пећини“, рекао је заменик градоначелника. Након вишесатне расправе о најважнијој финансијској одлуци града, подршку буџету за 2010.годину дао је 31 одборник, 15 је било против, а два уздржана.
 
Одборници су на седници усвојили „Визију Ваљева до 2020. године“, документ који је град Ваљево урадио у сарадњи са холандским градом Ситард-Геленом, у оквиру пројекта Лого-Ист 2. Већина одборника је подржала и похвалило процедуру израде Визије, која је у протеклих 15 месеци укључила велики број суграђана, удружења и организација. Одборници владајуће коалиције, али и део опозиције похвалили су текст Визије града и истакли да важан посао тек предстоји у испуњавању циљева задатих у овој Визији. „Визија Ваљева до 2020. године је урађена у складу са свим стандардима које овакви документи имају и много је боља од већине визија других градова“, рекла је одборница Демократске странке Србије др Зорица Јоцић.
 
На почетку данашње седнице, одборницима се у име епископа ваљевског Милутина, обратио протојереј Митар Миловановић, а повод је учешће Епархије ваљевске у будућој комисији која треба да донесе одлуку о решењу грба и заставе нашег града. Миловановић је пренео поруку владике Милутина да Епархија очекује позив да учествује у проналажењу тог решења, с обзиром, како је рекао, да је у питању важна тема око које је потребно уједињење свих Ваљеваца да се донесе саборна одлука. Одборници су усвојили закључак којим ће састав комисије бити проширен и за представника Епархије ваљевске. Протојереј Милован Теовановић прочитао је саопштење Црквене општине у име владике Милутина у коме се упућује захвалност граду на досадашњој помоћи у изградњи новог Храма и изражава очекивање да ће до 2013. године ваљевски Храм највећим делом бити завршен. Како је истакнуто, у тој години обележава се велики јубилеј – 1700 година од доношења Миланског едикта. У знак благодарности Његово Преосвештенство владика Милутин ће на свечаној прослави уручити признања, ордење и грамате најзаслужнијим појединцима за допринос бржој изградњи Храма. У јучерашњем обраћању одборницима Скупштине града, протојереји су пренели и честитке епископа Милутина за наступајуће Божићне празнике.
 
У паузи након усвајања буџета одборници су пред градоначелником потписали свечану изјаву да ће своју дужност обављати савесно и одговорно, као и кодекс понашања. У наставку седнице усвојене су одлуке о локалним комуналним таксама, градским административним таксама, боравишној такси, накнади за коришћење грађевинског земљишта…Већином гласова усвојена је и одлука о приступању изради плана капиталних инвестиција. Од 2010.године под ингеренцијом града биће и Дом здравља Ваљево. Оснивачка одлука озваничена је на данашњем заседању. По хитном поступку одборници су разматрали и предлог одлуке о преносу права коришћења ски центра Дивчибаре са ЈП “Скијалишта“ на град Ваљево. На данашњој седници усвојене су измене и допуне програма пословања неколико јавних предузећа, а пред одборницима се нашао и предлог визије града Ваљева до 2020.године. 
Постојећа одлука о награди Ваљева измењена је одлуком одборника Скупштине града. „Тенденција је била да појаснимо, поједноставимо критеријуме и обухватимо што више суграђана у избору за награду града Ваљева. Измене одлуке су произашле након сугестија, али и уочавајући пропусте приликом претходних избора“, рекла је Милка Ерић Васиљевић, председница Комисије за доделу награда града Ваљева, образлажући измене ове одлуке. Текст одлуке можете погледати овде.

Leave a Comment