Усвојен први ребаланс буџета

Почетак » Усвојен први ребаланс буџета » Вести » Усвојен први ребаланс буџета

Први ребаланс буџета града Ваљева за 2016. годину усвојен је већином гласова, на данашњој седници Скупштине града Ваљева. Разлог за ребаланс буџета је 71 милион динара, који је добијен од Канцеларије за обнову земље, на основу средстава које је прошле године утрошио град Ваљево. Држава је обештетила градски буџет 2015. године, а тај новац је пренет у 2016. годину, јер седнице Скупштине нису одржаване у континуитету пре избора, образложио је заменик градоначелника мр Драган Јеремић.

„Додатна средства до 84 милиона динара су добијена за Библиотеку од Министарства културе. Највећа позиција је за градску Дирекцију, а то је 35.610.000, 20 милиона динара је за реконструкцију и адаптацију Градске куће на Тргу Десанке Максимовић, 7 милиона је за опремање амбуланти у Дивцима и Петници, 6 милиона иде у буџетску резерву, с тим што је од тог новца утрошено 3 милиона динара за адаптацију и реконструкцију просторија у обданишту, како бисмо добили простор да се прими још 120-оро деце“, рекао је заменик градоначелника Драган Јеремић.

Градоначелник др Слободан Гвозденовић је образложио одбијање амандмана одборничке групе „Тима за Ваљево“ да се омогуће социјална давања породицама са децом.
„Амандман је правно могућ, међутим, да би био донет, потребно је да се промени одлука, а за то је потребна процедура. Нико од представника Града не прича да не треба издвајати више за социјална давања, за стимулацију и побољшање наталитета. Град издваја око 4 милиона за Центар за вантелесну оплодњу. Ове године су издвојена средства за још једног гинеколога који је отишао у пензију, а то је др Никола Симић, да би Одељење гинекологије уопште могло да одржи процес рада“, рекао је градоначелник.

Због ребаланса буџета је било потребно да се усвоји измена и допуна програма комуналне изградње и одржавања објеката комуналне инфраструктуре ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“.

Одборници нису прихватили извештај о раду ЈКП „Полет“ за 2015. годину, образлажући ову одлуку губицима које је предузеће направило у 2015. години, а који износе 3.089.000 динара.

„Оно што представља проблем је смањење прихода у износу од 1.034.000 динара. Основни проблем је што од десет ставки основних делатности, предузеће је губитке забележило у осам делатности. У односу на 2014. годину имамо увећање расхода од 1.024.000 динара. Трошкови зарада чине 67% од укупних расхода. Планиране инвестиције у 2015. години су милион динара, а остварене су у износу од 49%. У извештају директора и Надзорног одбора стоји да је пад услуга последица отварања мегамаркета. Ми смо се бавили истраживањем и установили да Привредна комора у овој области бележи раст прихода и промета у целој Србији, који се креће у износу од 35 милијарди динара“, рекао је Саша Симић, помоћник градоначелника Ваљева.

Сагласност је дата на измене и допуне Програма пословања ЈП „Агроразвој-ваљевске долине“. Усвојен је План детаљне регулације за изградњу станице за снабдевање горивом у делу насељеног места Поћута, као и допуна програма отуђења и давања у закуп грађевинског земљишта на Сењаку, за спортске намене. Измењен је Програм коришћења средстава за предузимање превентивних мера за смањење ризика од елементарних непогода у 2016. години. Опредељивањем додатних средстава у висини од 3.220.000,00 динара, омогућена је додатна набавка  противградних ракета и на тај начин се превентивно делује на смањењу ризика од елементарне непогоде-града на територији Ваљева.

Одборници су пренели на коришћење новоизграђени објекат у Брђанима Основној школи „Милован Глишић“, Дому здравља амбуланте у Петници и у Дивцима, а Установи за физичку културу „Валис“ отворени кошаркашки терен на „Студенту“.

Ватерполо клубу „Валис 93“ је дата сагласност на употребу назива града Ваљева, тако да ће се овај клуб од сада звати ВК „Ваљево“, из разлога што се клуб такмичи у највишем рангу Ватерполо савеза Србије (Прва А лига), што пружа могућност да се мисија клуба настави и репрезентује град Ваљево.

Усвојен је сет кадровских питања, која се тичу именовања председника и чланова надзорних одбора: Туристичке организације Ваљево, Уметничког друштва „Абрашевић“, Дома здравља, Апотеке „Ваљево“, Савета за здравље, Савета за безбедност, Штаба за ванредне ситуације, чланова градских комисија за статутарна питања и нормативна акта и за буџет и финансије и Савета сталне манифестације града Ваљева „Олимпијске сеоске игре“.