Утисци из Пфафенхофена

Почетак » Утисци из Пфафенхофена » Вести » Утисци из Пфафенхофена
Тринаеста група састављена од дванаест ваљевских средњошколаца са професоркама немачког језика Душицом Рајевац и Катарином Мирковић боравила је од 11-20.06.2011. на позив Удружења “Пријатељство са Ваљевом” у баварском граду Пфафенхофену. Из Техничке школе ишли су ученици Александар Анђелић III 2 и Александра Станић II 11.
 
Ученици су, као и свеке године, били смештени у породицама, где су се осећали као код куће. Њихови домаћини су им својом љубазношћу и срдачношћу разбили предрасуде дас у Немци хладан и суздржан народ.
 
Програм је, као и ранијих година био богат и лепо осмишљен. Група је имала прилику да посети два средњовековна спектакла у Зандицелу и Шробенхаузену, који су на њих оставили посебан утисак. Немци веома држе до традиције и труде се да стара времена отргну од заборава. Поред учесника и сами посетиоци били су традиционално обучени тако да им се чинило као да су се помоћу неке временске машине вратили вековима уназад. Шатори, котлићи, огњишта, прање веша у реци, стари занати, све онако као што је било и како се радило у средњем веку.
 
Током боравка група је посетила неколико градова у Баварској и стекла добру слику о овој најевећој и најбогатијој покрајини Немачке.
 
Домаћини у Регенсбургу били су отац Станко и чланови српске црквене заједнице. Инголштат, фабрика Ауди и посета процесу производње аутомобила никога није оставила равнодушним. Град Нојбург и његов чувени ренесанси замак били су нам веома интересантни, као и Минхен са својим знаменитостима. У Нирнбергу група је посетила тврђаву, средњовековни затвор и кућу сликара Дирера. Посебно је била интересанта посета музеју хмеља у Волнцаху, граду који је центар области Халертау, где се производи две трећине хмеља у свету па не чуди зашто је Немачка позната по пиву и одличним врстама овог пића. По први пут ученици су се сусрели са овом биљком, видели како се сади, обрађује и прерађује. У музеј је дошао и градоначелник града Волнцаха, који је желео да лично поздарви нашу групу и на тај начин ода признање господину Бернду Душнеру, који већ дванаест година организује боравак наших ученика у Немачкој.
 
У Пфафенхофену група је посетила чувену фабрику лекова „Санкyо“ и обишла процес израде и паковања лекова.
 
За госте из Ваљева пријем је организовао градоначелник Пфафенхофена Томас Херкер, кога је посебно интересовао школски систем у Србији, који се веома разликује од баварског.
 
Концерт пијанисткиње Соње Радојковић, која један део радног времена има и у Музичкој школи, и хармоникаша Алмира Мешковића у препуној свечаној сали градске куће у Пфафенхофену изазвао је праве овације. Посебна атракција било је извођење композиција Жељка Јоксимовића. Уметници су успели да пренесу део наше балканске душе. Госте је на концерту поздравио генерални конзул Србије у Минхену, господин Боро Шупут, који веома цени све што наши баварски пријатељи чине за нас.
 
Све време боравка са ваљевским ученицима било је и пет младих азиланата из Авганистана, који са још много азиланата из свих крајева света живе у веома тешким условима у избегличком кампу у Нојбургу. Наша група имала је прилику да посети овај камп, где су били веома лепо примљени. За наше нове пријатеље ово је била ретка прилика да добију дозволу да изађу из кампа и бар неколико дана воде нормалан живот.
 
Група се захваљује Градској управи, која је и ове године платила путне трошкове и тиме омогућила да ови добри и вредни ђаци посете Немачку и прошире своја знања, која су стекли на часовима немачког језика у школи. Они сами су били прави амбасадори нашег града и својим понашањем оставили веома леп утисак на све.
 
Душица Рајевац
 

Leave a Comment