Утврђен предлог генералног урбанистичког плана и предлог одлуке о првом ребалансу буџета

Почетак » Утврђен предлог генералног урбанистичког плана и предлог одлуке о првом ребалансу буџета » Вести » Утврђен предлог генералног урбанистичког плана и предлог одлуке о првом ребалансу буџета

 

Чланови Градског већа утврдили су предлог генералног урбанистичког плана Ваљева, једног од најзначајнијих „кровних“ урбанистичких докумената који је усклађен са Законом и реалном ситуацијом на територији града Ваљева. На данашњој седници утврђен је и предлог одлуке о изменама и допунама одлуке о буџету града Ваљева за 2013.годину. „Измене се односе на поједине пројекте из области водоснабдевања који су првобитно планирани да их директно реализује ЈКП „Водовод“, али је овим ребалансом предвиђено да их реализује ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“, што је у складу са Заком о јавној својини и Законом о планирању и изградњи, а истовремено са рачуноводственог аспекта обезбеђује се свеобухватнија евиденција пословних промена у консолидованим билансима Града“, рекао је овом приликом известилац Жељко Крстић из Одељења за финансије и привреду Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове.
 
„Град Ваљево је буџет за 2012. годину реализовао са 99,2% и са само једним ребалансом у септембру месецу. Када је реч о кретањима са буџетским  приходима и расходима, за прва четири месеца у овој години остварили смо приход од 810.300 динара, односно 31,9 одсто, што је солидно с обзиром на то да су нам неки локални приходи умањени, а неки потпуно укинути. Имамо најаву сета измена пореских закона, којима се предвиђа, оно што је за локалне самоуправе врло неповољно, да се порез на лична примања са 12 смањи на 10%, а то је нама значајан извор прихода. Морамо сачекати да видимо коначну верзију закона и онда ћемо знати на чему смо, а ако се укину и средства од накнаде за коришћење грађевинског земљиште, то ће бити озбиљан удар за буџете локалних самоуправа“, рекао је градоначелник Станко Терзић и нагласио да све ово указује на то да градско руководство мора наставити да се и даље домаћински односи према буџету.
 
Чланови Градског већа на данашљој седници, поред осталог, утврдили су и предлоге решења о давању сагласности на измене и допуне програма пословања градске Дирекције, Водовода, као и предлог решења о давању сагласности на измене и допуне програма пословања Јавног предузећа за управљање и коришћење регионалног вишенаменског хидросистема Стубо-Ровни „Колубара“. Ово јавно предузеће реализује значајну инвестицију-изградњу цевовода и најављује интензивирање радова следеће седмице. „Тренутно се изводе земљани радови, цеви које су наручене из Турске су стигле, а извођач радова довози механизацију. Очекујемо да радови почну почетком следеће седмице на две локације-наставак радова на резервоару, постављање цевовода од Јадра према резервоару, као и од резервоара према Белошевцу“, најавио је Миодраг Марковић, в.д. директора ЈП Стубо-Ровни „Колубара“.
 
На  данашњој седници, између осталог,  утврђен је и предлог одлуке о допунама одлуке о финансирању трошкова вантелесне оплодње. До сада је старосна граница за жене овом одлуком износила 40 година, а овом изменом је предвиђено да ће право на финансирање трошкова вантелесне оплодње моћи од сада да остваре и жене до 45 године старости, уколико испуњавају све остале неопходне услове. 

 

Leave a Comment