“Ваља се за Ваљево- Нова Колубарска битка”

Почетак » “Ваља се за Ваљево- Нова Колубарска битка” » Вести » “Ваља се за Ваљево- Нова Колубарска битка”

“Ваља се за Ваљево- Нова Колубарска битка” назив је кампање за прикупљање помоћи за обнављање у клизиштима порушених кућа у селу Ребељ. Ова кампања и промотивни спот јуче су промовисани на тераси Истраживачке куће са које се види разорено корито реке Колубаре, које недвосмислено указује колике су штете претрпели становници Ваљева.
 
У оквиру ове кампање је планирано да се на Видовдан одржи велики хуманитарни концерт групе „Неверне бебе“ и ваљевских музичара у дворишту Дома војске, као и да се целокупан буџет овогодишњих „Тешњарских вечери“ усмери у фонд за помоћ.
Биће организоване и остале активности у које ће бити укључен велики број људи који су спремни да помогну.
До сада је прикупљен новац за седам кућа од 16 кућа колико је потребно направити у Ребељу. У самом граду је потребо изградити две куће, а након изласка републичке комисије, знаће се и број кућа којима је потребна озбиљна реконструкција. Штета на територји Ваљева је процењена на 960 милиона динара.
Заменик градоначелника Ваљева Жарко Ковач је рекао да ће након доношења посебног закона, који је најавила Влада Србије, отпочети радови на санацији. Очекују нас обнављане водотокова река, 23 локална пута која су у потпуном прекиду и на инфраструктури, са проценом штете од 300 милиона динара, обнова на стамбеним објектима и опреми за домаћинства, где је процена штете 400 милиона динара, у привреди 150 милиона и на пољопривреди  50 милиона динара.
Огромне су штете на објектима инфраструктуре који су у власништву Републике, а то су магистрални путеви, уређени водотокови, итд.  Цена регулисаног корита је до 1,5 милиона евра по километру, а Колубара је пре полава била регулисана у дужини од пет километара. Уништено је пола обалоутврде и овај велики посао је сада у надлежности државе, односно ЈП “Србијаводе”. 
 
Важно је то што ће нам бити рефундирано оно што смо уложили. Локалне самоуправе не могу саме надокнађивати штете и ту се Влада изјаснила да ће се директно ићи са државног нивоа. У Ваљево ће сутра доћи представници Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима, па ћемо и од њих добити још неке податке о томе како ће бити све рађено и ко ће шта радити. 
 
Држава је преузела централну улогу у санацијама и ми ту не можемо ништа да урадимо изузев локалне инфраструктуре. Нама су све срушене куће једнаке без обзира где су и ту не правимо разлику. Ми можемо учествовати само у имплементацији помоћи коју обезбеди држава. А људи које желе да помогну као донатори могу оформити хуманитарне организације и тако  помагати коме хоће. Донатори за Ребељ желе да донирају куће тим људима, а ми ћемо им помоћи да убрзамо процедуре око добијања дозвола“, рекао је Ковач.
 
Једна од значајних активности је да се укључи што већи број грађана, пријатеља Ваљева и познатих људи који су пореклом из нашег града. Само на тај начин можемо заједнички урадити велики посао који је пред нама, поручио је Драган Јеремић, директор градске Дирекције:
 
“Поплаве су прошле, али остала је брига у два сегмента, а то је да обновимо порушено и да се спремимо да нас не затекне нека нова непогода. Урађен је први у низу спотова који ће бити емитовани на друштвеним мрежама и у медијима, који апелује на све људе добре воље да помогну граду, да се све што пре и успешније санира. Први спот је снимљен на локацији села Ребељ и ту се наш уметник Милан Ђурђевић обраћа јавности са апелом да ваља обновити Ваљево. Урађен је и банер на коме се као поднаслов појављује нова Колубарска битка, јер нас је после сто година од Колубарске битке задесила још једна несрећа са великим последицама. На тај начин желимо да се све ово сачува од заборава”, рекао је Драган Јеремић, директор Дирекције за грађевинско земљиште, урбанизам, путеве и изградњу Ваљева.
Он је прецизирао да већ постоје пројекти типских кућа у Ребељу, које је урадио Пројектни биро “Крсмановић”.
 
“Оно што донатори буду донирали ићи ће ван градских процедура и ићи ће директно људима који су угрожени. Већ се јавило неколико фирми да ураде по једну кућу, а споменућу само неке: Еуропром, Греда, Босис, Ротари клуб Ваљево, ЈУТЕХ и још неколико лица која нису желела да им имена буду саопштена и то је оно што можемо да урадимо за те људе. Ми као град можемо да обезбедимо дозволе парцеле, испитамо терен, све што је до нас. Ово је оно што се тиче донација и ми немамо права да мењамо одлуку донатора они желе да помогну Ребељ, а што се тиче града и кућа у граду, ту ће бити укључена и Република“, каже Јеремић.
 
Директор Центра за културу Милош Смиљанић најавио је да ће за “Тешњарске вечери” бити одржана три концерта хуманизтарног карактера, тако да ће буџет за одржавање ове манифестације бити усмерен за изградњу кућа у Ребељу. Ваљевце на Видовдан очекује велики концерт групе „Неверне бебе“ и ваљевских бендова који ће бити у дворишту Дома војске.
 
Редитељ Петар Станојловић, који је пореклом Ваљевац и који је до сада учествовао у бројним градским активностима, рекао је да је контактирајући познате Ваљевце, стекао утисак да су сви спремни да помогну и да је неопходно да неко усмери ту енергију уметника у правом смеру.
 
“Ово нас је ипак затекло, јер ми немамо културни програм и дешавања приређена само за такву ситуацију.  Пошто нам је потребна слога која надвисује грађанске границе, иде до родољубивог, емотивног, људског, па чак и божанског, мислим да је време да се култура у овом случају полако претвара у дух, да нешто што је наше изворишно, нешто што је духовно стање свих нас може да победи у овој новој Колубарској бици. Мени је драго што не ратујемо оружјем, али није лоше да ратујемо оруђем, између осталог оруђе, у овом случају, може бити култура”, каже Станојловић. 
 
 
 

Leave a Comment