Ваљевцима признање за технолошку иновацију у 2010.

Почетак » Ваљевцима признање за технолошку иновацију у 2010. » Вести » Ваљевцима признање за технолошку иновацију у 2010.
Завршено је шесто по реду Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији у 2010. Циљ такмичења је ширење духа предузетништва у Србији у области високих технологија, као и раст конкурентског потенцијала Србије. На овогодишњем такмичењу учествовало је 1.014 такмичара, који су пријавили 284 иновације, у три категорије: Реализоване иновације, иновативне идеје и Средњошколски тимови. Укупан наградни фонд ове године износио је 12.000.000 динара.
У четвртак, 23.12. у студију РТС-а у Кошутњаку, одржано је финале у категорији реализоване иновације.
 
Гласови стручног жирија, сачињеног од функционера и успешних привредника, којим је председавао потпредседник Владе и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић, и гласови рецензената одредили су да је најбоља технолошка иновација у Србији у 2010. “Производња хемијски модификоване инвертазе (ИХМИ)”, тима ТОП014 из Ваљева. Тим који сачињавају др Зоран Вујчић, Горица Стевановић и др Петар Крунић освојио је новчану награду у износу од 2.000.000 динара.
 
Према оцени министра Ђелића, ово је било најјаче финале у последњих шест година (откако се одржава такмичење). Озбиљност такмичења, према његовим речима огледа се, не само у броју пријава, већ и у заступљености тимова из свих крајева Србије, и по учешћу жена у овом такмичењу. Наиме, финалисти су из Ваљева, Чачка, Лесковца, Београда и Панчева, а у сваком од тимова налази се бар једна жена.
 
Да би стигли до финала, тимови су морали да напишу бизнис план, резиме, да сниме видео презентацију и да докажу физичко постојање иновације. Током такмичења прошли су четири круга рецензирања. Видео прилоге финалиста можете погледати овде>>.
Финале Такмичења у категоријама Иновативне идеје и Средњошколски тимови, одржано је 14. децембра 2010. (слике погледајте овде>>)
 
У категорији Иновативне идеје своје иновације представило је 17 тимова, подељених у 6 области. Апсолутни победник у категорији Иновативне идеје је тим Тунел, са иновацијом “тунел”. Комплетан списак области, називи тимова, као и називе њихових иновација, можете прочитати у наставку.
 
У категорији Средњошколски тимови у финале се пласирало 7 тимова. Најбоље пласирани тимови међу средњошколцима су тимови Лифе из Београда, са иновацијом “Лампе од материјала за рециклажу” и тим Снит2 из Врбаса, са иновацијом “За почетак, систем Ц”. Категорија средњошколски тимови се ове године први пут организује, и то у сарадњи са УСАИД Пројектом за развој конкурентности Србије, који је обезбедио награде за два тима која се најбоље покажу на финалу. 
 
Организатор је осим главних, доделио и велики број специјалних награда попут оних за најбољи женски (тим Компресе) и најбољи студентски тим (тим Ен Систем). У циљу популаризације иновативности и предузетништва награђено је и шест најбоље пласираних тимова из градова који нису имали представнике у полуфиналу.
Свим такмичарима се захваљујемо на учешћу и уложном труду а посебно на фер плеју, који је највише дошао до изражаја током и након финала.
 
недеља, 26 децембар 2010 11:13 

Leave a Comment