Ваљево обележило своју славу- Духовски понедељак

Почетак » Ваљево обележило своју славу- Духовски понедељак » Вести » Ваљево обележило своју славу- Духовски понедељак
slava3slava1slava2slava3slava4slava5slava6slava7slava8slava9slava10slava11slava12slava13slava14slava15slava16slava17slava18slava19slava20slava21slava22slava23

 

Духовски понедељак-Друге Тројице, слава града Ваљева је данас обележана литургијом у Храму Васкрсења Господњег, коју је служио владика Силуан, уз саслужење свештенства Ваљевске епархије. Након тога, духовска литија је прошла градским улицама. У литији су учествовали представници војске, полиције, културно-уметничких друштава, спортских клубова, Дома здравља, деца из Предшколске установе „Милица Ножица“, обданишта „Пинокио“ и бројни грађани.

Испред споменика Проти Матеји Ненадовић је одржан помен, а у порти Храма Покрова Пресвете Богородице је обављенo резање славског колача и урезивање записа у храст.

У име града Ваљева, начелник Градске управе за локални развој, приреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић је честитао Ваљевцима славу.

„Овај значајан православни празник, сматра се рођењем Цркве Христове и поносни смо што је овај дан управо и слава нашег града! Поносни смо на чињеницу да се данас 20. годину за редом окупљамо у духовској литији и у обележавању славе нашег града! Рађање и стварање једне велике породице, која окупља верујући народ- наше Цркве, симбол је рађања и настанка великог и успешног града, каквим тежимо да постане наше Ваљево! Пред нама је нови циклус, где ћемо сво своје знање, умеће, енергију и љубав према Ваљеву, усмерити да од овог града направимо место у коме ће млади желети да остану да живе, а стари бити поносни што су допринели напретку свог града. Лепоте и могућности којима је Бог обдарио нас Ваљевце, дајући нам прелепу природу, богату земљу, разновсрне пределе погодне за бављење разним гранама пољопривреде и дајући нам надасве паметне људе, уливају нам наду да је дошло време да се ови потенцијали и искористе. Слога, заједнички рад и заједнички циљ за уређеним, запосленим и здравим Ваљевом, које ће бити пример и путоказ другим градовима у Србији, циљеви су које су себи задали, у овом дану, нови представници грађана. Поштујући духовно и историјско наслеђе нашег краја, којим се поносимо, уз коначно опредељење да уједињени у узвишеним циљевима можемо достићи све оно чему тежимо, прослављамо данашњу славу града Ваљева- Духовски понедељак- Друге Тројице, уз честитке свима нама, Ваљевцима и свима којима је Ваљево у срцу“, рекао је начелник Градске управе Александар Вујић Суботић.

Протојереј-ставрофор Драгомир Јовановић, старешина Храма Васкрсења Господњег је рекао да је „част и обавеза да , у име свештенста Ваљевске епархије, срдачно и братски поздравим и свима вама пожелим срећну славу. Од саборног храма, где је одслужена Света литургија, до Храма Покрова Пресвете Богородице, прелепим улицама нашег града, народ је у литији спојио ова два света храма. Силаском Светога духа основана је Црква Христова и од тог момента је Црква почела да живи пуним животом, да расте и да се развија све до данашњег дана. Посебно учествујући у Светој литургији, где добијамо изобиље небеских и земаљских добара, преко Духа светога. Радујмо се, браћо и сестре, што нам је Господ подарио да будемо просвећени у разумевању вечних истина и да живимо и извршавамо заповести Христове. Само тако живећи и Богу се молећи, Духом светим вођени и предвођени, ми ћемо проживети овај живот угодно овде на земљи и са надом да ћемо наћи места у Царству небеском, где су сабрани сви наши свети. Још једном честитам славу нашег града и захваљујем на учешћу у данашњем значајном дану, који ће остати записан, не само у историји овога града, већ као путоказ нашим поколењима. Земљом ходимо, а неба се држимо, славећи једну свету службу, нераздељиву Тројицу, Оца и Сина и Светога духа. Како то наш народ лепо каже „где год се помињала, ту и помагала, у све вјекове вјекова, амин!“ Живели и срећна вам слава!“

Данашњи програм обележавања славе града Ваљева, настављен је наступом културно-уметничких друштава на Платоу Центра за културу. Рок бендови ваљевских музичара: Мила Јелића, Бранка Поповића, Лазара Аврамовића и Пеђе пилота потом су увеличали данашње славље, уз добру музику и Ваљевско пиво.