Ваљево центар органске производње

Почетак » Ваљево центар органске производње » Вести » Ваљево центар органске производње

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде пружа пуну подршку развоју и улагању у органску производњу, јер у овој привредној грани види шансу за унапређење аграрне политике у Србији у складу са нормама Европске уније“, оцењено је између осталог на Конференцији о органској производњи која је одржана у Ваљеву на којој су учествовали проф.др Мирјана Милошевић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, помоћник министра Слободан Теофанов и члан Градског већа града Ваљева за пољопривреду Александар Јовановић.  
 
„Ваљево ће бити један од центара за развој органске производње у воћарству у Републици Србији, јер је ваш крај традиционално успешан у овој грани пољопривреде. Планирано је да се центри органске производње на првом месту баве пословањем, али и едукацијом  јер је она важан предуслов за успешну реализацију овог програма. Умреженост центара створиће могућност за брзу размену информација како о ценама тако и о заједничком наступу на иностраном тржишту“, рекла је државна секретарка Мирјана Милошевић у свом излагању. Она је нагласила да ће ресорно министарство само у овој години издвојити око десет милиона динара за субвенције за подстицај органске производње, што је дупло више од субвенција за конвенционалну производњу. „Предност Србије је и у томе што има око 600.000 хектара земљишта које у кратком временском року може да исористи за органску производњу. Према расположивим подацима, тренутно се у нашој земљи користи за ову врсту производње 15.000 хекатара, а важно је истаћи и то да је органска производња исплатива зато што су ови производи на тржишту ЕУ и до 30 одсто скупљи“, нагласила је државна секретарка уз оцену да би органска производња требало да буде стартешки циљ земље јер је овај вид производње главни предуслова за очување здравља становништва али и животне средине.
 
Након добијања позитине оцене од представника ЕУ који се баве овом тематиком, ресорно министарство ускладило је законску регулативу са прописима ЕУ и Закон о органској производњи ступиће на снагу 1. јануара 2011. године, а у припреми су и правилници о органској производњи и о увозу органских производа.
 
Иначе, како је истакнуто на данашњој Конференцији, органска производња од 2013. године биће модел одрживе производње у ЕУ уз обезбеђена значајна средства која ће делом моћи да користи и Република Србија. Поштовање стандарда у овој области као што су: квалитет земљишта, воде и ваздуха, неупотребљавање пестицида и минералних ђубрива, од вишеструког су значаја за даљи одрживи развој аграрне политике Републике Србије.
 
Конференцију у Ваљеву отворио је градоначелник Зоран Јаковљевић, а присуствовао је и Њ.Е.Амбасадор Аустрије Клеменс Која. У дискусији су учествовали бројни пољопривредни произвођачи из ваљевског краја који су показали интересовање за ову грану привреде и подстицајне мере које ће ресорно министарство обезбедити. Предавањима су присуствовали и ученици Пољопривредне школе из Ваљева. 

Leave a Comment