Ваљево добило најсавременију хидролошку станицу

Почетак » Ваљево добило најсавременију хидролошку станицу » Вести » Ваљево добило најсавременију хидролошку станицу
Захваљујући донацији цивилне заштите Италије град Ваљево је добио најсавременију аутоматску хидролошку станицу на реци Колубари.
 
Хидролошка аутоматска станица инсталирана је 15. децембра 2015.године на пешачком мосту код старе пијаце и укључена је у систем DEWETRA који функционише у оквиру Републичког хидрометереолошког завода Србије.
 
Систем DEWETRA је софтвер који је развила италијанска истраживачка фондација CIMA, који користи цивилна заштита Италије. Представља скуп модела који прогнозирају хидролошке и метереолошке појаве на основу којих се врши упозоравање становништва и предузимају мере заштите од поплава.
 
У мајским поплавама 2014.године, услед појаве великог поплавног таласа разорне моћи, дошло је до великих оштећења на регулацији реке Колубаре и великих материјалних штета. Поред великих штета на регулацији реке, објектима и инфраструктури, разорни поплавни талас оштетио је и аутомаtску хидролошку станицу „Ваљево“ код Дома културе, која од тада није у функцији.
 
Инсталирањем нове савремене аутоматске хидролошке станице на конструкцију моста, онемогућен је утицај поплавног таласа и омогућено надлежним службама и грађанима очитавање водостаја и других параметара на реци Колубари у граду Ваљеву преко интернет сајта РХМЗ.
 
Пројекат је започео 1. децембра 2014. године, одвија с у две фазе и трајаће до фебруара 2016. године.
 
Водеће партнерске институције су Служба за хидрологију, метереологију и климу (Servizio IdroMeteoClima) и Агенције за заштиту животне средине регије Емилија-Ромања ( ARPA ER), из Италије, а партнер у Србији је Републички хидрометереолошки завод. Општи циљ пројекта је размена стручног знања и искуства у изградњи и управљању системом ране најаве елементарних непогода и припрема предлога за унапређење система ране најаве у Србији.
 
Представнике овог пројекта примио је у градском здању заменик градоначелника Ваљева Жарко Ковач са сарадницима и истакао да град Ваљево има изузетно добру сарадњу са Владом Италије. Нагласио је да је Влада Италије 2004. године донирала средства за Сеизмолошку станицу на Дивчибарама.
Гости су захвалили на пријему и изразили спремност за сарадњу у наредном периоду.
 

 

Leave a Comment