Ваљево добило потврду о повољним условима пословања

Почетак » Ваљево добило потврду о повољним условима пословања » Вести » Ваљево добило потврду о повољним условима пословања

Национална алијанса за локални економски развој доделила је данас за осам општина и градова Сертификат „Општина са повољним пословним окружењем“. Међу осам општина и градова налазе се Ваљево, Чачак, Зајечар, Зрењанин, Рума, Стара Пазова, Ниш и Сремска Митровица.

 
Град Ваљево је на данашњој додели представљала Јелица Стојановић, начелница Градске управе Ваљево, која је присутне упознала о напорима градских служби да у протеклом периоду унапреде и прилагоде свој рад потребама модерног пословања, како би град Ваљево постао конкурентан и привлачан за инвеститоре.
 
Тијана Тодоровић, начелница Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове, које је реализовало велики и захтеван посао сертификације Ваљева, такође је присуствовала данашњој свечаности, на којој су говорили министар економије и регионалног развоја Србије Небојша Ћирић, председник Управног одбора НАЛЕДА Владимир Чупић, амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик, као и амбасадори Јапана и Швајцарске Тошио Цунозаки и Ервин Хофер.
 
Министар економије и регионалног развоја Србије Небојша Ћирић је на додели сертификата у Дому Народне скупштине рекао да су локалне самоуправе схватиле значај унапређења услова пословања, односно начина пружања услуга привреди и грађанима.
Председник Управног одбора НАЛЕДА Владимир Чупић је рекао да су сертификати потврда да су општине спремне да буду добра дестинација за нечији капитал. Он је истакао да процес добијања сертификата НАЛЕДА траје дуго и да општине морају да испуне разне критеријуме.
 
Како је додао, у пракси сертификат представља гаранцију да ће постојећи али и потенцијални инвеститори добити услуге и информације из надлежности локалне самоуправе на начин који им олакшава послове и активности.
 
Амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик је рекла да је сертификат НАЛЕДА један од најзначајнијих пројекта које финансира Америчка агенција за међународни економски развој (УСАИД) и додала да су општине које су добиле тај документ показале да су посвећене развоју локалне економије и жељу да привуку инвеститоре.
 
Амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки казао је да јапански инвеститори пре улагања у неку земљу испитају све околности под којима ће пословати.
 
Он је казао де се одлука јапанских привредника о инвестицији у неким земљима заснива на бројним факторима, као што су географски положај и политичка стабилност.
 
Амбасадор Швајцарске у Србији Ервин Хофер истакао је да општине „носе“ развој целе привреде и да је један од услова развоја повећана компетитивност.
 
„Кад општине раде добро, добро је у целој земљи. За побољшану компетитивност неопходно је испуњење кључних фактора међу којима су позитивна мишљења о политичкој стабилности и приступању ЕУ“, рекао је Хофер.
 
Он је упоредио Швајцарску и Србију истичући да ниједна од две земље није чланице ЕУ, с тим што је Швајцарска упркос томе други сарадник ЕУ по обиму трговине и инвестиција, иза Сједињених Америчких Држава, а испред Кине.
 
„Ако сте конкурентни биће вам добор и пре него што уђете у ЕУ. Србија може и треба да се боље позиционира“, нагласио је Хофер.
 

 

 

Leave a Comment