Ваљево добило своје симболе

Почетак » Ваљево добило своје симболе » Вести » Ваљево добило своје симболе
Ваљево је и званично добило грб и заставу, након што су одборници Скупштине града на редовном заседању усвојили ауторски рад мр Ђорђа Станојевића о симболима града Ваљева.
 
Након спроведене конкурсне процедуре и активности на промоцији свих предлога, Градско веће је изабрало један, а одборници на данашњој седници и усвојили предлог аутора мр Ђорђа Станојевића.
Образлагач предлога, Александар Ранковић, члан Градског већа подсетио је на поступак спровођења конкурса за избор симбола града и промоцију предложених решења.
 
Обраћајући се одборницима, аутор решења које је добило највише гласова грађана и било прихваћено од чланова Градског већа, мр Ђорђе Станојевић је рекао да је цео његов рад на овом пројекту  био пре свега истраживачки, па тек онда уметнички и дизајнерски .
 
Његов рад је заснован на стилизацији оронулог грба на кули Ненадовића. Грб на Кули је једини сачувани хералдички симбол у Ваљеву, уз епископски-патријаршијски грб на иконостасу ваљевске цркве.
 
Мр Станојевић је истакао да је овај грб једини печат ваљевске историје и једина могућа полазишна тачка у креирању ваљевског грба. 
 

Leave a Comment