Ваљево и Фафенхофен реализују заједнички пројекат

Почетак » Ваљево и Фафенхофен реализују заједнички пројекат » Актуелно » Ваљево и Фафенхофен реализују заједнички пројекат

Поводом доласка делегације из немачког града Фафенхофена, члана Градског већа задуженог за зелене површине Манфреда Мајера и председника Баварске асоцијације демократских кругова Теобалда Абенштајна, градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић приредио је пријем на коме је било речи о реализацији заједничког пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалних самоуправа“. Градоначелник Гвозденовић је оценио да је ово прилика за успостављање још интензивније сарадње између два града чије пријатељство датира већ више од једне деценије. Делегација немачког града пренела је позитивне утиске градоначелнику о заступљености урбаних зелених површина у Ваљеву.

Након пријема код градоначелника Гвозденовића, одржана је конференција за новинаре на којој су о реализацији пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалних самоуправа“ и посети делегације из Немачке, говорили помоћник градоначелника Мирослав Пимић, члан Градског већа Фафенхофена Манфред Мајер и председник Баварске асоцијације демократских кругова Теобалд Абенштајн.

Овом приликом помоћник градоначелника Мирослав Пимић истакао је значај реализације пројекта у партнерству са градом Фафенхофеном. „Повод за њихову посету граду Ваљеву је пројекат који смо кренули  да реализујемо 2016. године, а односи се на Агенду 2030 тј званичан документ Уједињених нација, где смо у обавези да испунимо 17 циљева до 2030. године. Један од битних циљева је из области екологије, пре свега како би смањили утицај  штетних гасова. Желео бих да нагласим да Министарство за привреду и локални развој Немачке стоји иза овог пројекта. Град Ваљево са нашим братским градом Фафенхофеном заједно реализујемо овај пројекат“, рекао је помоћник Пимић.

Члан Градског већа Фафенхофена Манфред Мајер истакао је да Немачка и Србија имају заједнички циљ, а то је примена Агенде 2030  Уједињених нација.

„Наша два града ће такође применити циљеве из ове Агенде. Немачка и Србија су је потписале са жељом да остваре њене циљеве. То су углавном високи циљеви који желе да свет буде бољи. Ова два града желе да побољшају изглед зелених површина. Фафенхофен је такође град као Ваљево, а изгубили смо пуно зелених површина и оне су нестале услед изградње кућа и улица. Све више је људи који живе у граду, а немају своје баште. Осим тога, ми имамо проблем у Немачкој, што су инсекти попут пчела  и лептира угрожени и да за њих не постоји исхрана. Наш је циљ да засадимо биљке које ће представљати храну за лептире и пчеле али и за људе“, рекао је Мајер.

Председник Баварске асоцијације демократских кругова Теобалд Абенштајн,рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је основни циљ овог пројекта да се пробуди свест код грђаана о важности заштите животне средине.

„Пројекат садржи две фазе. Прва фаза садржи долазак групе из Ваљева у Фафенхофен, а сада је група стручњака из Фафенхофена овде да анализира стање самог града  и да постигне договор о сарадњи. Следећи корак је доношење одређених мера које ће се спровести следеће године. Оно што је важно је да се придобије становништво које би учествовало у овом пројекту. Пројекат ће бити само тада успешан када се у њега укључи и грађанство, а наравно и политички кругови који су овде обавезни и зато је важно увек комуницирати са становништвом, наравно нудити им информације о пројекту. Следећи корак је посета групе из Ваљева Пфафенхофену како би се продубили и ојачали започети контакти“, истакао је у обраћању новинарима Теобалд Абенштајн.

Током боравка у Ваљеву делегација из Немачке је посетила  Музичку школу „Живорад Грбић“, Народни музеј, ЈКП Видрак службу за зеленило, а у наредна два дана ће обићи Пољопривредну и Техничку школу.

Иначе, Генерална скупштина Уједињених нација је 2015. године усвојила Агенду 2030 која се тиче одрживог развоја и између осталог садржи 17 циљева одрживог развоја. Ослањајући се на ту Агенду Савезно министарство за привредни развој и сарадњу Немачке је иницирало пројекат „Партнерство одрживог развоја између јединица локалних самоуправа Немачке и јединица локалних самоуправа Западног Балкана“ како би разменом искустава и знања имплементирали ове циљеве на локалном нивоу.Овај пројекат је подржала организација Engagement Global која координира пројектом, а њена Сервисна служба за јединице локалне самоуправе једног света (SKEW) пружа стручну и техничку подршку.

Пилот пројекат траје две године, а Ваљево и Фафенхофен су се определили за пројекат „Природа у граду – обнављање и развој зелених површина“. (Заштита и обнављање копнених екосистема и промовисање одрживог коришћења – земљиште у урбаним насељима, урбани биодиверзитет).