Ваљево и Велење настављају сарадњу

Почетак » Ваљево и Велење настављају сарадњу » Вести » Ваљево и Велење настављају сарадњу
 Ваљево и Велење, након успешно започете привредне сарадње отварањем фабрике „Горење“, али и програма размене ученика Техничке школе, додатно ће продубити контакте и учврстити везе успостављањем сарадње у области културе и спорта. То је оцењено након дводневног боравка у Ваљеву директора установа културе  из овог словеначког града на челу са Дарком Лихтнекером ,начелником Одељења за друштвене делатности општине Велење. Они су у Ваљеву разговарали са руководством града, директорима овдашњих установа културе, чланом Градског већа Душаном Арсенићем и начелницом Одељења друштвених делатности Зором Бојичић. Оцењено  је да су створени сви услови да два града, поред осталог,  заједно конкуришу са пројектима на међународним конкурсима, али и да се у Велењу, на Дан града, 20. септембара, организује изложба Фото-кино клуба Ваљево са најбољим фотографијама Ваљева.
Заменик градоначелника Ваљева Станко Терзић, на конференцији за новинаре организованој поводом доласка делегације из Велења, нагласио је да ова посета представља  потврду континуитета добрих односа које  Ваљево и  Велење имају већ неколико година. „Осим тога што је већ отворена фабрика „Горење“, која је запослила неколико стотина наших суграђана, прошле године „Горење“ је узело у закуп земљиште поред постојеће фабрике, где ће се градити нова фабрика која ће такође  запослити значајан број наших људи и то је потврда њиховог дугорочног опредељења да остану на нашим просторима. Успостављена је добра сарадња између Техничке школе из Ваљева и Школског центра из Велења. Ученици Техничке школе су боравили у Велењу и имали су прилику да виде из прве руке како функционише школски систем у земљи која је чланица Европске уније, што је за њих драгоцено искуство. Они ће на јесен поново ићи у Школски центар. Данашњом посетом је отворено једно ново поглавље у нашој сарадњи, када је реч о институцијама културе“, закључио је Терзић.
У сусрету са новинарима Дарко Лихнекер је рекао  да је Ваљево гостољубив град са богатом историјом и културом. „Битно је да смо ми Словенци и Срби увек били пријатељи, тако да су сви услови за наставак добре сарадње већ сасвим извесни. Ово су први прелиминарни сусрети наших и ваших културних и спортских посленика, а из тога ће се изродити заједнички пројекти чим се поново видимо.Такође на првом наредном сусрету потписаћемо Уговор о сарадњи, што ће верификовати наше заједничке напоре да унапредимо контакте,а након чега ћемо реализовати конкретне пројекте“.  
На госте из Велења, поред осталог, посебно добар утисак су оставили Спортско-рекреативни центар  „Петница“, парк „Пећина“,  Народни музеј, Модерна галерија,  а нарочито  природно окружење око града у коме се огледа велики потенцијал у развоју руралног туризма. „То ми немамо у Велењу и у туризам би требало да улажете јер то вам је велико благо“, закључио  је Лихтнекер.

Leave a Comment