Ваљево и Велење партнерски градови

Почетак » Ваљево и Велење партнерски градови » Вести » Ваљево и Велење партнерски градови
Вишегодишња успешна сарадња између града Ваљева и Градске општине Велење из Словеније, верификована је потписивањем Писма о намерама којим је потврђена спремност две локалне самоуправе да унапреде контакте на свим нивоима и убудуће реализују заједничке пројекте из области привреде, заштите животне средине, образовања, спорта, културе, а у складу са развојним програмима и стратегијама. Писмо о намерама потписали су градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић и жупан Градске општине Велење Бојан Контич.
 
„Наша сарадња почела је отварањем фабрике „Горење“, а настављена кроз бројне друге програме и пројекте, посебно у области образовања. Техничка школа из Ваљева и Основна школа „Сестре Илић“ сарађивале су са школама из Велења кроз размену ученика и то је само један вид сарадње која је сада крунисана потписивањем једног оваквог документа“, оценио је градоначелник Јаковљевић овом приликом и нагласио да је учињен још једна важан корак којим су се створили сви услови за унапређење сарадње у привреди, култури али и спорту.
 
Изразивши задовољство што је фабрика из Велења „Горење“ добар партнер локалним самоуправама како у Словенији тако и у Србији, жупан Градске општине Велење Бојан Контич истакао је да се Ваљево у протеклих неколико година променило и то на боље. „Види се напредак и то када је у питању уређеност и чистоћа града, а упознао сам се са вашим развојним стартешким документима и на основу тога могу да оценим да ће Ваљево постати једна од значајнијих центара у Србији, баш као што је Велење у Словенији. Познати смо не само по „Горењу“ већ и по руднику угља, као и термоелектрани, а производимо трећину електричне енергије за потребе наше земље“, рекао је жупан Контич и додао: „Имамо пуно простора за наставак даље сарадње између наша два града, а потписивањем овог документа, ми смо већ на средини пута и то отвара бројне могућности убудуће“.

Након потписивања документа о јачању сарадње између два града, на крају тродневне посете Ваљеву, чланови делегације из Велења, у којој су осим жупана Бојана Контича, били и Сречко Мех, заменик жупана, Андреја Катич, начелница Градске управе Велење, Драго Бахун, члан Управног одбора фабрике „Горење“ и Дарко Лихтенекер, шеф сектора друштвених делатности у Градској управи Велење, обишли су заједно са градоначелником Јаковљевићем, школу „Сестре Илић“ и Техничку где су се упознали са системом рада, али и са инвестиционим улагањима.   

 

Leave a Comment