Ваљево има спремне пројекте за водоснабдевање

Почетак » Ваљево има спремне пројекте за водоснабдевање » Актуелно » Ваљево има спремне пројекте за водоснабдевање

Представници Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Канцеларије за јавна улагања Владе Србије боравили су јуче у Ваљеву, у оквиру обиласка и сагледавања потенцијала локалних самоуправа за учешће у пројекту водоснабдевања и прикупљања отпадних вода, које ће ЕИБ подржати кроз улагања од око 40 милиона вера, планираних ове године.

У разговору са градоначелником Ваљева др Слободаном Гвозденовићем и сарадницима, као и директором ЈП „Колубара“ Зораном Митровићем, речено је да је Ваљево град који се котира међу три до пет најбољих локалних самоуправа у овој области.

Након састанка у Градској кући, гости су обишли Фабрику воде на Пећини и акумулацију и постројења на брани Стубо-Ровни.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је рекао да Ваљево спремно дочекује конкурсе и кредитне линије које се отварају.

„Циљ ове посете и најважнија ствар је посета хидросистему Стубо-Ровни. Обишли смо и Фабрику воде на Пећини, тако да су наши гости упознати са оним што ми желимо и планирамо. Људи из канцеларије за управљање јавним улагањима су веома задовољни како смо искористили досадашња средства преко Канцеларије, а ту мислим на клизиште у Улици Иве Андрића. Задовољни су и са динамиком извођења радова на канализационој мрежи на Дивчибарама. Наши гости су данас у извиђању и када је новац у питању, морају се сагледати све чињенице, о чему смо данас и разговарали. Интересовали су их технички детаљи и економска оправданост пројеката. Надам се да ће донети праву одлуку, која ће бити повољна по нас. Ми смо у врху од 40 локалних самоуправа, које ће конкурисати за 40 милиона евра зајма и десет милиона евра гранта. На састанку нам је речено да је Ваљево у врху међу три до пет локалних самоуправа за које су заинтересовани“, рекао је градоначелник. Он је гостима предочио и значај Фабрике за прераду отпадних вода на Дивчибарама, што је један од приоритетних пројеката града Ваљева. Инфраструктурно опремање и рад ове фабрике значајно би допринели унапређењу услова боравка великог броја туриста на Дивчибарама и унапређењу туризма на овој све атрактивнијој дестинацији.

Директор ЈП „Колубара“ Зоран Митровић је истакао да је и посета ових делегација потврда добре сарадње коју град Ваљево има са Владом Србије и Канцеларијом за управљање јавним улагањима.

„Представили смо пројекте за које имамо техничку документацију и имамо уредну грађевинску дозволу, као и комплетан пројекат. Одмах по добијању неопходних средстава, могла би да почне изградња објеката на регионалном цевоводу који су нам потребни. Ради се о деоници цевовода Пакље-Пећина, цевовода пречника 1000 милиметара и дужине осам километара, чија је вредност 4,5 милиона евра. Друга деоница је Мионица-Дивци, дужине шест километара, пречника 250 милиметара и вредности радова 1,5 милиона евра. Тражили смо око шест милиона евра, како бисмо изградили деонице за које имамо техничку документацију“, рекао је Зоран Митровић и закључио да су гости из ЕИБ и Канцеларије за управљање јавним улагањима били задовољни оним што су видели и изненађени нивоом посла и стања инфраструктурних објеката и тиме што је Ваљево спремно и у погледу документације да отпочне са реализацијом, чиме би се овај капитални објекат коначно завршио. Преко 200.000 становника из овог дела Србије би тиме решили проблем водоснабдевања, уз висок квалитет воде и значајно ниже цене воде, него што сада плаћају.