Ваљево је спремно за обнову од поплава

Почетак » Ваљево је спремно за обнову од поплава » Вести » Ваљево је спремно за обнову од поплава
У ишчекивању државног програма помоћи, који Влада Србије треба сутра да донесе и који ће садржати ближе одреднице и тачну методологију за сваки регион на који начин може остварити право на помоћ, данас су представници града Ваљева одржали конференцију за новинаре.
 
Доношење новог Закона о отклањању последица од поплава и његова примена је била прва тема о којој су говорили заменик градоначелника Жарко Ковач, директор ЈП “Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева” Драган Јеремић и Никола Радојичић, члан Градског већа.
 
Најважније је да је Закон донет и да су критеријуми на основу којих ће се градити такође донети и да ће државни програм помоћи бити донет сутра, речено је данас и наглашено да у Ваљеву има 66 објеката који су за изградњу, од којих је 35 срушено, а 31 се налази изнад или испод клизишта. Објеката на којима је настала штета и који ће се сврстати од прве до пете категорије има 418. Финална процена штете је 1.129.000.000 динара.
 
То не значи да ће сви ови објекти бити изграђени, или санирани, речено је данас. Они ће кроз управни поступак показати да испуњавају критеријуме да добију државну помоћ у виду изградње новог објекта или исплате новчане надокнаде, рекао је заменик градоначелника и додао:
 
“Сада се приступило надокнади штете. Држава се одлучила да кроз Закон о отклањању последица поплава који је донет у четвртак, изврши оно што се овим Законом третира као државна помоћ оштећенима у елементарним непогодама. Закон је прецизирао и донео највећи број услова, под којима ће се спроводити програм отклањања последица, док ће се ближе одреднице на који начин ће се та помоћ и остварити, дати кроз државни програм помоћи који садржи критеријуме и методологију.
 
За стамбене објекте биће потпуно прецизирани критеријуми за изградњу, на основу методологије и управног поступка који ће се водити. За стамбене објекте постоје две групе – државна помоћ за изградњу објеката који су порушени и уништени у поплавама и клизиштима и државна помоћ у виду новчане надокнаде онима који су сврстани од прве до пете категорије, у зависности од степена оштећења објеката.
 
Управни поступци ће се водити у Градској управи. Постоји жалбени рок од осам дана и жалбе се могу упутити Комисији за помоћ у поплављеним подручјима и незадовољни се могу жалити Управном суду. Јавна набавка ће бити у отвореном поступку, који ће бити скраћен”, рекао је Жарко Ковач.
 
Драган Јеремић, директор градске Дирекције је констатовао да је јасно да након доношења Закона, град мора да направи категоризацију објеката, на основу чега ће се правити листа на основу које ће се градити. Шеста категорија се односи на срушене куће, док су остале категорије везане за надокнаду штете, каже Јеремић.
 
“Ми очекујемо да држава одреди колика ће висина надокнаде бити за коју категорију. Дефинисано је да величина кућа које ће се градити зависи од броја чланова породице, тако да имамо куће до 60, 80 и до 100 квадрата. То су пројектиАрхитектонског факултета, који ће бити репер за изградњу објеката. Оно што је у Ваљеву проблем су објекти који су неупотребљиви, а нису срушени. То су куће које се налазе изнад или испод клизишта, или су уништени прилазни путеви до тих кућа. За три дана ћемо утврдити тачан број објеката који припадају овим категоријама, по новим критеријумима који су скоро донети. Овај број од 66 кућа није коначан”, рекао је Јеремић и додао да се сама изградња може очекивати за седам дана од доношење државног програма.
 
“Најделикатнији су случајеви ако власник порушеног објекта нема своје земљиште на коме би се направила нова кућа. Ту ће држава највероватније, финансијски обештетити власника објекта. Последња мера је да град Ваљево набави нову парцелу да се на њој направи кућа. Важно је рећи да се само третирају стамбени објекти, без економских објеката.
 
Што се тиче инфраструктуре, ту још није дефинисано, јер Закон наводи само поступак јавне набавке. Чекамо да Министарство грађевине донесе пропис о реконструцији инфраструктурних објеката. Држава је тражила да приоритетно сређује путеве, клизишта и мостове, тако да ми још не знамо шта ће држава радити. Тек тада ћемо занти шта ми као град можемо урадити са новцем, који смо определили за обнову. То нам све одлаже поступак јавне набавке, јер не можемо да радимо ништа пре надлежног министарства. С обзиром на то да су код нас највеће штете настале на инфраструктури, морамо бити врло опрезни. Пара и донатора за све куће има и биће изграђене у рекордном року”, сматра Јеремић.
 
Никола Радојичић, члан Градског већа је рекао да је градска Комисија, на основу методологије коју је дала држава, проценила да је штета 50 милиона динара код 53 привредна субјекта. Закон је дефинисао помоћ у виду подстицаја и она ће бити у складу са државним програмом обнове. Подстицаји ће се дати за оштећене објекте, за опрему и за репроматеријал.
 
“Процена је да је око 7% пољопривредног земљишта захваћено поплавам у сливовима река Јабланице, Обнице и Колубаре. Министарство пољопривреде ће дати јасне критеријуме који ће то произвођачи моћи да остваре помоћ. Преко Канцеларије за обнову и развој је већ кренула дистрибуција семена кукуруза и соје. Пре неки дан смо поделили нафту, а наредних дана ће почети и подела ђубрива. Пољопривредни произвођачи су претпрели директну штету са губљењем овогодишњег рода, као и одношењем земљишта у сливовима река. Штета износи 72 милиона динара и још око два милиона динара повезаних губитака у сточарском фонду.
 
Пољопривредници ће имати индиректну штету наредних година због уништеног засада и девастираног земљишта у поплавама и сигурно ће приноси бити умањени”, закључио је Никола Радојичић.
 
 
Спора изградња топловода
 
 
Представници града нису задовољни радовима у централним деловима града на изградњи магистралног топловода, јер су радови спори, неефикасни и извођач има мало људи на терену.
 
Изградња топловода у Ваљеву се ради у склопу међудржавног споразума Србије и Немачке о повећању енергетске ефикасности. Ово је четврти програм, који се у Ваљеву спроводи преко Фонда КФВ. Ради се о кредитном аранжману, на 8 година, са каматом од 2,5%. Кредит који ће се враћати из буџета града Ваљева, почиње да се отплаћује од 2015. до 2023. године.
 
“Радове изводи аустријска фирма “Штрабак” и радовима нисмо посебно задовољни, нарочито роковима. Рок за завршетак радова је био 25. јул. Пре пар дана смо се састали са представницима извођача у Министарству енергетике, које координира радове. Постигли смо договоре да се радови на Десанкином тргу и у улици Војводе Мишића окончају до 1. августа. Део дуж Карађорђеве до Душанове улице треба да буде завршен до 8. августа. Послове надзора на том пројекту врше инжењери из “Топлане”. Град прати и управља пројектима. Њихови радови су спори, неефикасни, раде са мало људи и нисмо задовољни”, рекао је заменик градоначелника Жарко Ковач.
 
Директор градске Дирекције Драган Јеремић је констатовао да су радови на изградњи топловода убрзани последњих дана и да је након његовог јавног упозорења урађено више у три дана, него током 20 дана.
 
„Чињеница је да је враћање у првобитно стање улица након радова лоше дефинисано у тендерима, што је последица таквих прописа. Сви тендери и „Водовода“, „Телекома“, „Топлане“, „Електродистрибуције“ су такви и у њима пише да се улице врате у првобитно стање. Асфалт који је прокопан никада не може бити само закрпљен. Они асфалтирају само део који су разрушили. А то што ће за годину дана бити јарак, лево и десно од те закрпе, то је већ друга прича. Такве улице се морају поново асфалтирати“, рекао је Јеремић.
 
 
Уређење корита Колубаре тек након ребаланса републичког буџета
 
 
Заменик градоначелника Жарко Ковач је информисао новинаре и о плановима ЈП “Србијаводе” на санацији речних корита у ваљевском крају. Након састанка са представницима ЈП “Србијаводе”, који је одржан 18. јула, представници града Ваљева су обавештени да је 120 милиона динара процењена вредност санације корита реке Колубаре, које је претрпело велика оштећења у мајским поплавама. Обавештени су и да ће радови почети тек након што овај програм буде усвојен ребалансом републичког буџета, који се очекује у септембру.
 
Ковач је саопштио да је из републичког буџета издвојено 12 милиона динара за уређење и хитну санацију акумулације Поцибрава. Очекује се да ће део ових радова почети крајем године, а део на пролеће.
 
 

Leave a Comment