Ваљево корак ближе до Визије града

Почетак » Ваљево корак ближе до Визије града » Вести » Ваљево корак ближе до Визије града
У партнерству са холандским градом Ситард-Геленом, Ваљево реализује пројекат „Пренос добре праксе у стварању визије града“ у оквиру програма ЛОГО ЕАСТ 2, који финансира Краљевина Холандија. Након дводневне посете представника партнерског холандског града Берта Стивенса, саветника за стратегију и управљање, Франса Ван Ден Берга, стручњака за људске ресурсе и финансијску контролу и Виктоар Кокс, клијент менаџерке задужене за побољшање услуга у Управи Ситард-Гелена, Ваљево је на корак ближе у изради Визије града која ће бити имплементирана у Стратегију локалног одрживог развоја.
 
Сарадници на Пројекту из Холандије заједно са пројектним и тимом за промене града Ваљева, од октобра прошле године раде на изради Визије, користећи искуство партнерског града у изради документа који ће садржати жељене  правце развоја Ваљева у наредној деценији.
„Визијом града се изражава и испољава оно ка чему се тежи, а самим тим и на чему би требало радити да би се остварио коначни циљ, након периода од десет година“, рекла је Виктоар Кокс на конференцији за новинаре. „ Ми смо до сада, у првом кругу организовали девет округлих столова у октобру месецу прошле године.  Разговарали смо са више од 100 грађана Ваљева, представницима привреде, пољопривреде, образовања, информисања, са одборницима, али и младим људима. Покушавамо да добијемо што јаснију слику на основу које ће се израдити Визија вашег града, која ће дефинисати свеобухватни изглед Ваљева у 2020. години. У ова два дана ми смо све оне информације до којих се дошло у првом кругу разговра, груписали у неколико области и на основу тога дефинисаћемо следеће кораке и пројектне активности“, оценила је Кокс.
 
Зоран Васић, начелник Одељења за локални развој, комуналне послове и привреду говорећи овом приликом о важности израде Визије града Ваљева, рекао је да је у ова два дана утврђено десет кључних тачака и да су дефинисане циљне области. „Важност овог пројекта је у томе што је он саставни део Стратегије локалног одрживог развоја, коју Ваљево израђује у партнертву са Сталном конференцијом градова и општина у оквиру Exchange 2 програма. До сада смо идентификовали партнере на изради Стратегије којих има скоро 200“. Васић је овом приликом најавио одржавање Скупштине партнера града Ваљева на изради Стратегије локалног одрживог развоја 13. априла у Ваљеву, на којој ће им бири представљени циљеви израде овог стратешког документа, уз дефинисање тематских радних група.
 
Представници холандског града Ситарг-Гелена оценили су овом приликом у Ваљеву да је следећи круг разговора са циљним групама такође веома важан, јер ће у изради једног тако важног дукумента као што је Визија и Стратегија града, од пресудне важности бити  мишљење и став већине наших суграђана. Зато је важно у што већој мери доћи до што јасније слике Ваљева у 2020. години. Планирано је да се израда Визије оконча до септембра ове године.

Leave a Comment