Ваљево кроз туризам

Почетак » Ваљево кроз туризам » Актуелно » Ваљево кроз туризам

Важна је слика коју једна средина ствара о себи и шаље је у свет. Туристичка организација Ваљева представља свету овдашње лепоте природе, значајне тачке историје, вредности културе и особености менталитета људи. Дивчибаре се буде.

 

Туристичка организација, на чијем је челу од јула 2016. године Ана Марковић, Ваљево и околину жели да учини привлачним за грађане не само Србије, већ целе некадашње СФРЈ.

“Наша понуда за њих је да дођу на неколико дана, да обиђу Дивчибаре, оду на Повлен, прошетају улицама Ваљева, посете Музеј и Муселимов конак, виде Кулу Ненадовића, на Градцу попију кафу, прошетају обалом чисте реке и буду, на седам минута од центра града, у непосредном контакту с лепом природом,” каже директорка.

Она истиче да у представљању Ваљева и развоју туризма има велику подршку градског руководства, посебно градоначелника. Руководство града је препознало туризам као привредну грану у развоју, која може доносити добит, али и престижност граду.

Усвојен је План унапређења Дивчибара од 2018. до 2020. године. План подразумева планирање, пројектовање и изградњу важних инфраструктурних објеката као што су канализација, која се већ гради средствима Канцеларије за јавну набавку Владе Србије, водовода, расвете, сеоских путева. Од среде раде обе скијашке стазе, али је поред лепоте пејзажа и здравог ваздуха, гостима неопходно понудити и забаву и културне садржаје.

Све то је дало резултате, тако да се може говорити о буђењу, до скора заспалих Дивчибара. Током прошле године на планини је било 158 447 ноћења, што је за 90 одсто више него у 2016. У Ваљеву је прошле године било 23 979 ноћења, што је такође видан пораст у односу на годину пре.

За сада највише гостију на Дивчибаре долази из Београда, Новог Сада, Сарајева и Бањалуке.

Прошле године на сајмовима туризма у Сарајеву и Бањалуци директорка Марковић је са својим сарадницима представила разлоге због којих треба доћи у наш крај. Резултат је значајан пораст гостију из тих градова. Ове године у плану је да се из истих разлога оде на сајам у Љубљану.

Директорка зна да је данас интернет незаобилазан, али зна, такође, да је важан лични контакт, прилика да убедљиво говорите о крају чије лепоте и предности представљате.

Туристичка организација има добру сарадњу са угоститељским објектима и установама културе које имају туризам као део своје делатности, као што су Народни музеј или Историјски архив.

Прву прилику да широкој јавности представи туристичке потенцијале Ваљева, директорка Марковић са својим сарадницима имаће већ на Сајму туризма у Београду од 22. до 25. фебруара.