Ваљево на Дунаву, а у Земуну

Почетак » Ваљево на Дунаву, а у Земуну » Вести » Ваљево на Дунаву, а у Земуну
„Град Ваљево“ најновија завичајна публикација издавачког предузећа „Колубара“, синоћ је имала своје београдско представљање у ресторану „Три лађара“ у Земуну.
 
У име организатора овог ваљевског изласка на Дунав присутне госте из Ваљева, Ваљевце који живе у Београду и бројне ваљевске пријатеље, најпре је поздравио Здравко Ранковић, аутор ове књиге:
 
 „У књизи су највише простора испуниле биографије 60 досадашњих ваљевских градоначелника. Међу њима највећу скупину чине људи у данашњој Србији актуелног презимена Тадић. Само је један од њих почаствован улицом са својим именом, Мирко Обрадовић, који се у градоначелничкој столици задржао само месец дана. Васа Ножица, на пример, није дозволио да главна ваљевска улица остане без Карађорђевог имена и још много тога што није учињено, а могло је и морало бити.“
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић захвалио се Здравку Ранковићу што је написао ову изузетну књигу и што као хроничар бележи све догађаје. Осврнуо се ка новијој историји Ваљева, истакавши да све што је вредно то и траје, као на пример, „Тешњарске вечери“ и „Jazz fest“ који су ове године обележили 25 година постојања.
 
Академик Матија Бећковић говорио је своју поему „Кад дођеш у било који град“ за коју многи кажу да најлепша ода Ваљеву.
 
Овом приликом присутни су се подсетили да Ваљево и Земун везује још једна занимљивост – Војвода Живојин Мишић, који је почасни грађанин оба места.
 
Организатори ове књижевне вечери су издавачко предузеће „Колубара“ и Клуб „Арс Нова“, а домаћин је Туристичко друштво „Земун“. 
 
 
 
 
 

Leave a Comment