Ваљево није угрожено поплавама

Почетак » Ваљево није угрожено поплавама » Актуелно » Ваљево није угрожено поплавама

Због великих падавина током јучерашњег дана и ноћи, које су у граду износиле 39, а у селима и до 109 литара по квадратном метру, сви водотокови на територији града Ваљева су били у порасту, али према последњим информацијама од 13 часова, опада ниво воде у рекама. Ипак, граду Ваљеву, нарочито у градском делу не прети опасност од поплава, осим на појединачним објектима на сеоском подручју, речено је на јутрос одржаној седници Штаба за ванредне ситуације града Ваљева.

Све надлежне републичке и локалне службе су у 24-часовном дежурству и на терену прате ситуацију. Поред „Србијавода“ и „Ерозије“, Одсека за ванредне ситуације, Комуналне полиције и градска комунална предузећа су спремна да на позиве грађана изађу и помогну у отклањању проблема. Овим активностима координира Штаб за ванредне ситуације града Ваљева.

Како је представник ЈВП „Србијаводе“ рекао на данашњој седници, регулација речних корита Колубаре и Обнице, као и капацитет хидроакумулације и брана „Стубо – Ровни“ су допринели да урбани део Ваљева буде безбедан и да му не прети опасност од поплава. Он је похвалио даноноћно ангажовање свих надлежних служби, које су пратиле ситуацију и обилазиле водотокове 1. и 2. реда.

Према речима директора ЈП „Колубара“ Зорана Митровића,  брана Стубо-Ровни може примити велику количину воде, што доприноси да наш град буде безбедан, али се повећани водостај и проблеми могу очекивати дуж тока реке Колубаре испод Ваљева.

Значајно је повећан водостај Обница и Градац , али према извештајима са терена појединачна изливања не прете да нанесу озбиљније штете грађанима, њиховим објектима и инфраструктури.

Остале реке другог реда, попут Љубостиње, Кривошије, Бање, Рабаса, Ђеновца, Перајице не угрожавају околна подручја.

Водоснабдевање града је уредно, упркос великом приливу воде на станици у Пакљама. Према речима представника „Водовода“, појачане су контроле воде и она је за сада безбедна за пиће.

Наложено је Преузећу за путеве „Ваљево“ да почне са чишћењем каналне мреже поред путева, како би путеви остали проходни.

С обзиром на то да су прогнозе повољне и да се очекује већ сутра престанак падавина, нема елемената за увођење ванредних мера. За све појединачне проблеме који буду настајали, грађани се могу обратити на телефон 193, као и Одсеку за ванредне ситуације на 243-273.

Све службе ће бити у приправности 24 сата, све док не прође опасност од поплава.