Ваљево обележава Светски дан Рома

Почетак » Ваљево обележава Светски дан Рома » Актуелно » Ваљево обележава Светски дан Рома
DSC_0526 – kopijaDSC_0531romiromi2

Град Ваљево и ове године учествује у обележавању 8. априла Светског дана Рома, најављено је на конференцији за новинаре, коју су организовали чланови Комисије за праћење и имплементацију декаде Рома.

Радоица Рстић, председник ове Комисије рекао је да ће у Ваљеву, са неколико пригодних трибина и активности, бити обележен Светски дан Рома.

„Ове активности ће окупити ромску заједницу у нашем граду и на тај начин ћемо показати да ромска национална мањина има пуну подршку града Ваљева и не треба да се осећају као мањина, већ као пуноправни суграђани о којима град брине, онолико колико има могућности. У петак, 7. априла у 12 часова у холу Центра за културу Ваљева приредићемо коктел и на њега смо позвали све ученике основне и средње школе припадника ромске националне мањине, који су стипендисти града Ваљева. Позваћемо и директоре основних школа у којима највећи број ромских ученика похађа наставу, њихове родитеље, представнике друштвених организација које се баве унапређењем положаја Рома и све истакнуте припаднике ромске националне мањине у Ваљеву, који се баве предузетништвом и који су се остварили у разним занимањима. На тај начин ћемо показати да ромска национална мањина има пуну подршку и да град Ваљево брине о тој заједници“, рекао је Радоица Рстић.

Зорица Лазић, педагог Основне школе  „Сестре Илић“, која је и чланица Комисије за праћење и имплементацију декаде Рома је истакла да су десетине генерација Рома прошле кроз ову школу, која већ традиционално обележава Светски дан Рома.

„Никада се генерације које су се из ове школе винуле у живот нису делиле по националној основи и боји коже. Прослављамо Светски дан Рома негујући сличности, а не разлике по боји коже или по било ком основу. Прва у низу активности планирана за 7. април је радионица- трибина „Ни црно, ни бело“ за представнике ученичких парламената. Она ће због пробног завршног испита за осмаке бити померена за идућу седмицу.

У 12 часова у холу школе ће бити отворена изложба радова ученика историјске, новинарске, фото секције. Историјска секција је припремила изложбу на тему „Историја, традиција, кулутура и обичаји Рома“, као и „Познати Роми са Баира“. Ученици ликовне секције су припремили изложбу о теми Светски дан Рома, а на часовима информатике је припремљен документарни филм о животу у раду школе, који ће сутра бити приказан“, најавила је програм обележавања Зорица Лазић, педагог ОШ „Сестре Илић“.

Програм обележавања Светског дана Рома ће бити завршен концертом у недељу, 9. априла, који почиње у 19 часова у Центру за културу Ваљева (ЦЗК). Милош Смиљанић, директор ЦЗК је најавио да ће овај концерт и програмски и својим квалитетом бити достојан обележавања Дана Рома:

„Позивам све грађане Ваљева да дођу на концерт на коме ће наступити КУД „Абрашевић“ са фолклорном секцијом, најбољи ученици Музичке школе „Живорад Грбић“ који су освајачи многих награда, оркестри „Старе стазе“, „Рандеву“ и оркестар ОШ „Андра Савчић“. Улаз је бесплатан и позивам све да дођу и уживају у једној лепој вечери ромске музике и фолклора.“

Дејан Маринковић, ромски координатор града Ваљева се захвалио свима који су приступили обележавњу Светског дана Рома.

„Позвао бих све наше суграђане, без обзира које су националности да дођу на концерт и да учествују у обележавању Дана Рома. Ово је прилика, да ми као заједница, покажемо и укажемо и на успехе и помаке које је ромска заједница урадила у овом граду. То је прилика и да укажемо на мало тежи положај појединиг припадника ромске заједнице у нашем граду“, рекао је Дејан Маринковић, ромски координатор града Ваљева.