Ваљево обележило Дан града 20. март

Почетак » Ваљево обележило Дан града 20. март » Актуелно » Ваљево обележило Дан града 20. март

Свечаном академијом, на којој су уручене награде најуспешнијим појединцима и колективима, Ваљево је данас обележило 20. март, свој Дан града. Свечаној академији је присуствовао велики број представника градских и републичких институција, одборници и функционери града Ваљева, али и гости из Амбасаде Русије, руског града Сочија, Зворника, Малог Зворника, Косјерића, Лајковца, Мионице, Уба, Осечине.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић се обратио на почетку академије. „Велико ми је задовољство да вас поздравим данас на велики јубилеј  215 година ослобођења од турског ропства. Посебно поздрављам господина Ђорђа Милићевића, потпредседника Скупштине Србије, драго нам је да је овде са нама. Данас славимо 215 година од ослобођења овог града од вековног османлијског ропства и данас је велики јубилеј за наш град. Није само ово везано за Ваљево, овај јубилеј и овај дан. Ваљево је историјски град, Ваљево је град који је дубоко урезан у српску историју, Ваљево је град који је дао многе великане! И у Првом светском рату су се овде на овим просторима одвијале најзначајније битке од којих је Колубарска свакако најславнија. Свакако Ваљево је и град болница, једна ода хуманости у којем су се лечили и пријатељи и непријатељи и Ваљево је град где се фактички преломила српска историја у Првом светском рату.

У Другом светском рату са ових простора је дигнут први устанак у окупираној Европи. Дража на Равној гори, Жикица Јовановић у Белој Цркви подигли су побуну против немачког окупатора. Послератна  историја  обележила је један динамичан период развоја града где је свакако „Крушик“ био носилац свих оних привредних активности које су овај град учинили једним од најзначајнијих градова у Југославији осамдесетих година. Југославија је створена чини ми се искључиво као бај- пас за премошћавање сложених времена, спољних опасности и имала је свој рок трајања. Након распада Југославије доживели смо и санкције и бомбардовање и много шта кроз шта је овај град и ова држава прошла. Данашњи тренутак обележава, чини ми се поред свих досадашњих политика које су спречавале грађане да пронађу властиту меру  која би их чувала од лутања, од колебања између мегаломаније са једне стране и приземности са медиокритетством са друге стране. Ова данашња власт, данашњи тренутак је победа политике рада, политике реалних и достојних циљева и потврда оног што сви мисле да је политика вештина могућег“, истакао је у свом обраћању, градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

У име награђених се обратио др Миша Срећковић, који је добио награду за животно дело. У свом обраћању, он се осврнуо на чињеницу да у Ваљеву стасавају бројне талентоване генерације, а да данашње награде то и потврђују.

„Искористио бих прилику да управо младим људима поручим да треба да сагледају све околности у којима живимо и да добро размисле које су то праве вредности, као и да одреде правце свог деловања, тако да својим радом допринесу да Ваљево буде што лепшe, богатији град, а живот у њему што удобнији. Немојте ми замерити, али ову награду посвећујем својим унуцима Николи и Маши са жељом да цео свој живот проведу у Ваљеву, као што сам ја“, рекао је у емотивном говору добитник награде за животно дело др Мирослав Миша Срећковић.

У програму Свечане академије је учествовао Градски мешовити хор  и Дечји хор „Абрашевић“, којим је дириговао проф. Драган Васиљевић, глумац Небојша Миловановић је казивао стихове песме „Кад дођеш у било који град“ Матије Бећковића. Обраду песме „Еленор Ригби“ од „Битлса“ извео је сјајни квартет „Жиксовци“ Музичке школе „Живорад Грбић“, који чине Софија Живић и Бојана Вујић – виолине и Јелисавета Савић и Јован Муратовић – виоле, а под вођством наставнице виоле Милене Мартинов Стојковић. Водитељка програма је била глумица Ангелина Лукић.

ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ ГРАДА ВАЉЕВА

Годишња награда за постигнуте резултате у 2018. години за привреду је припала је компанији „Босис“, а власник и директор комапније Богољуб Пантелић одрекао се новчаног дела награде и новац донирао удружењу „Роди се на лепом месту“. За област пољопривреда је награђен Драгољуб Драгојловић, за образовање ОШ „Андра Савчић“, за област стваралаштво ученика и студената награђен је Стефан Ж. Митровић, у области науке и иновације је награђен др Душан Ружичић, за здравство др Небојша Стојаковић, у области социјалне заштите и хуманитарног рада свештеник Милинко Јовић, за заштиту животне средине  добитник награде је др Бранка Михољчић, у области уметност и култура Љиљана Исидоровић. За хуманост је награђено Удружење „Роди се на лепом месту“ и др Ненад Димитријевић, у области информисањa и друштвеног ангажовања добитник је Јован Стојић, за очување и неговање традиције ваљевског краја добитник је КУД „Ђердан“, док је годишњом наградом у области спорта награђена млада пливачица Маша Цветковић.

Специјалну награду за животно дело добио је др Миша Срећковић, док је награда за афирмацију Града припала Друштву истраживача „Владимир Мандић Манда“.