Ваљево обележило градску славу

Почетак » Ваљево обележило градску славу » Актуелно » Ваљево обележило градску славу

Светом архијерејском литургијом у Храму Васкрсења Христовог коју је служио епископ ваљевски Милутин и епископ аустралијско-новозеландски Силуан са свештенством и литијом централним градским улицама, данас је обележена слава града Ваљева Духовски понедељак – Друге тројице. Литургија је почела у 8.30 часова, а потом је око 10.00 часова кренула литија од Храма Синђелићевом улицом, Карађорђевом и Улицом Војводе Мишића до цркве Покрова Пресвете Богородице, чиме је симболично затворен круг.

У град на Колубари је стигао делић моштију Светог Нектарија Егинског чудотворца, који је био изложен током литургије и ношен у славској литији улицама града. Након славске поворке, биће донет у цркву Светог Нектарија, где ће трајно и остати.

У литији су били представници града, војске, полиције, културно-уметничка друштва, спортских клубова, Дома здравља и Опште болнице, предшколска деца, ученици ваљевских школа и многобројни суграђани. У дугој поворци која се кретала устаљеном трасом су се вијориле заставе, ношене су иконе и жито и друга црквена обележја.

У порти цркве Покрова Пресвете Богородице је обављен чин ломљења славског колача и урезивање записа. Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је заједно са представницима Града обавио чин ломљења славског колача, као део традиционалног обележја славе, а урезивање записа је обавио аустралијско-новозеландски епископ Силуан.

Окупљеним многобројним грађанима у порти цркве обратио се и славу честитао градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић истакавши следеће: „Управо наша вера и наша црква су оно везивно ткиво које нераскидиво спаја српски народ и који је гарант да нећемо поновити неке грешке из прошлости и да више Србин не сме дићи руку на Србина у име ма које вере и ма које идеологије. Сада када смо пролазили поред споменика проти Матеји Ненадовићу, када се преосвећени помолио за душе палих ратника желим да поновим оно што често кажем да су српску државу правили светитељи и војници. Светитељи су сејали семе вере, а војници су одлазили у смрт знајући да је живот јефтинији од оног што бране. Зато и кад зло прекипи и кад се чаша жучи прелије, често су цркве постајале касарне, о чему нам сведоче и фреске у  Високим Дечанима“, рекао је градоначелник Гвозденовић.

„Драга браћо и сестре, срећна слава, дај боже сваког здравља, напретка и весеља“ поручио је присутнима градоначелник Гвозденовић

Срећну славу грађанима Ваљева честитао је и епископ ваљевски Милутин уз подсећање да ће данас у храму Нектарија Егинског бити положен део моштију овог светитеља. „То је велика част за нас јер је дошао трећи светитељ. Поред Николаја и Јустина ево нам и светог Нектарија, једног од највећих чудотвораца, који лечи најтеже и неизлечиве болести. Храм ће бити отворен до вечерас, тако да грађани мошти могу целивати, а оне ће трајно остати у цркви Светог Нектарија“, рекао је епископ Милутин.

У културном-уметничком програму у порти цркве је игром Културно уметничког душтва „Абрашевић“ завршен програм.