Ваљево обележило славу – Друге Тројице

Почетак » Ваљево обележило славу – Друге Тројице » Вести » Ваљево обележило славу – Друге Тројице
Градска слава, Друге Тројице- Духовски понедељак данас је обележена Светом архијерејском литургијом која је одржана у Храму Покрова Пресвете Богородице и симболичном литијом, око цркве. Литургију је служио епископ ваљевски г. Милутин са свештенством. Потом је изломљен славски колач и урезан запис у храст.
 
Владика Милутин се захвалио свима који су помагали народу у данима поплава. Похвалио је градске и републичке власти и цео српски народ, посебно младе, како су се носили са недаћама које су нас задесиле, показујући јединство које је најважније.
 
„На невољу никако не треба гледати као на казну, пре као опомену јер Бог је љубав и не кажњава, већ само благо опомене“, поручио је владика Милутин.
 
Заменик градоначелника Ваљева Жарко Ковач је честитао грађанима Ваљева славу и рекао да ове године градску славу обележавамо у тешком тренутку, јер је у поплавама које су погодиле и наш крај, изгубљен један људски живот, а страдао је велики број кућа, саобраћајница, мостова и свих осталих добара.
„Из тога разлога решили смо да и ове године обележавање славе буде нешто скромније, него што је то било претходних година. Ми ћемо се у наредном периоду трудити највише што је то могуће да отклањамо последице овог невремена које нас је задесило. Трудићемо се да најбрже што је могуће помогнемо људима који су остали без крова над главом. Највеће штете су претрпели становници села и трудићемо се, уз помоћ органа Републике Србије, да се то санира и доведе у претходно стање. И даље ћемо радити на реализацији свих програма које смо планирали у току ове године. Надам се да ће у духу овог празника, данашња слава и нама донети колективни разум и снагу да заједнички пребродимо све ове невоље и да из њих изађемо успешнији“, рекао је заменик градоначелника.
 
Председница Скупштине града Ваљева Славица Пантелић Цупаћ је подсетила на славну историју Ваљева.
 
„Овде су прво кнежеви посечени, потом је прва Влада створена, први председник Правитељствујушћег Совјета је био прота Матеја Ненадовић, први министар полиције био је Јаков Ненадовић, па ето и прва председница Скупштине сам ја. Мени је драго због свих жена којима се посебно обраћам. 
 

Пред нама је велики задатак да помогнемо да се поправи оно што се догодило. Најлакше ћемо поправити та материјална добра, али морамо поправити наше душе, саградити их поново, изградити их онако како то само Срби и они који уче од Срба могу“, рекла је председница Скупштине и честитала славу свим суграђанима.
 

Leave a Comment