Ваљево обележило своју славу Друге Тројице

Почетак » Ваљево обележило своју славу Друге Тројице » Актуелно » Ваљево обележило своју славу Друге Тројице
_DSC0174_DSC0148_DSC0077_DSC0025_DSC0246_DSC0251_DSC0452_DSC0506_DSC0596_DSC0634_DSC0650DSC_0129DSC_0127DSC_0132DSC_0147DSC_0302DSC_0128DSC_0113_DSC0033_DSC0646_DSC0642_DSC0590

Слава града Ваљева Духовски понедељак- Друге Тројице обележена је данас Светом архијерејском литургијом у Храму Васкрсења Христовог, коју су служили епископ ваљевски г. Милутин и аустралијско-новозеландски епископ г. Силуан са свештенством.

 

Након Литургије, од Храма је улицама центра града кренула Духовска литија.

Током литије, у којој су учествовали бројни грађани, представници културно-уметничких друштава, спортских клубова и институција, ношена је митра владике Николаја и светиње из Егине.

 

У порти Цркве Покрова Пресвете Богородице је обављен чин ломљења славског колача и урезивање записа. Грађанима Ваљева је славу честитао градоначелник др Слободан Гвозденовић:

 

,,Нека да Бог здравља и нека заштити овај град и сваки град у Србији од свега што би могло да буде нешто што није на добро и на спасење. Увек кажем да они којима је Бог дозволио да управљају градом и да врше власт морају владати са страхом божијим, јер знамо да Господ пази на оно што радимо. Желим вам добро здравље и да данашњи дан проведемо у весељу.“

 

,,Имам велику част да поздравим и благодарим Господу што је данас са нама епископ аустралијски и новозеландски г. Силуан, који је дете овога краја и одрастао је у нашем граду. Слава Богу који нам је дао леп дан да можемо ову Литију да извршимо у радости и задовољству. Благодарим и градоначелнику који је дошао, а другачије не би ни могло, јер се осећамо пријатно када смо заједно. Морамо сви заједно радити за добро нашег града, на добро свих грађана и на добро свих људи како политичких, тако и духовних да увек будемо на свом задатку. Посебна је част поздравити војску и полицију који су данас овде присутни и  све вас браћо и сестре који сте данас овде. Нека је слава Оцу и Сину и Светоме Духу за све оно што даје Он одозго из Небеске Србије где сија светлост неизрецива., где су сви наши преци на челу са Светим Савом и владиком Николајем чије су мошти данас ношене градом Ваљевом и који се моле за нас“, беседио је епископ ваљевски г. Милутин.

 

У културно-уметничком програму у порти старе цркве су наступили КУД Абрашевић и КУД Ђердан.