Ваљево обележило своју славу

Почетак » Ваљево обележило своју славу » Вести » Ваљево обележило своју славу
Поводом славе града Ваљева Других тројица- Духовског понедељка, јутрос је у Храму Васкресења Господњег одржана света литургија, коју је служио епископ ваљевски Милутин са свештенством. Потом је од новог Храма кренула духовска литија до Храма Покрова Пресвете Богородице. У литији су били малишани из ваљевских вртића, здравствени радници, војници, полицајци, спортисти, чланови културно-уметничких друштава и грађани. Након свете литургије, епископ Милутин је у надахнутом говору позвао суграђане на поштовање хришћанских врлина и вредности. Он се посебно осврнуо на очување животне средине. „Поштовање природе није само наша закобнска обавеза, већ обавеза према Богу да сачувамо нашу планету од свих разарања“, проучио је епископ Милутин.
 
У порти Храма Покрова Пресвете Богородице, испод стогодишњег храста након литије је обављен чин резања славског колача и остављен запис. Славски обред је служио епископ ваљевски Милутин.
 
Градоначелник Зоран Јаковљевић је Ваљевцима поручио да овај дан симболише јединство. “Ово јединство, карактеристично за празник, треба да нам буде путоказ да само јединствени и у хармонији, пре свега са самим собом, ближњима, а потом и са свима другима, можемо остварити напредак и добробит за себе и своју средину“, рекао је градоначелник, честитајући свим Ваљевцима славу.
 
Ове године, славски колач се први пут резао напољу, у порти Храма Покрова Пресвете Богородице. Градско руководство је желело да што већи број грађана присуствује овом чину, што претходних година није било могуће, јер се колач резао унутар зграде Скупштине општине.
 
У хладу столетног хртаста, у достојанственој атмосфери и уз присуство великог броја Ваљеваца свих узраста, пререзан је славски колач и упућене су честитке и жеље за здравље и напредак целог града и свих који у њему живе.
 
 
(фото: Драган Крунић)

Leave a Comment