Ваљево организује обуку за геронто-домаћице

Почетак » Ваљево организује обуку за геронто-домаћице » Вести » Ваљево организује обуку за геронто-домаћице
У Ваљеву је данас почела обука за геронто-домаћице за коју је из градског буџета опредељено 300.000 динара. Обуку ће реализовати организација „Каритас Србија“ која је акредитована од републичког Завода за социјалну заштиту за овај тип обуке. Све полазнице имаће након осам дана едуакције и 40 часова праксе у струци, а по завршетку циклуса добиће и сертификате што ће им омогућити да лакше дођу до посла.
 
„Ова социјална услуга у Ваљеву постоји већ шест година и ми имамо у Центру за социјални рад геронто-домаћице. Према последњем попису, у граду Ваљеву 18 одсто становништва је старије од 65 година. То су индикатори који нам показују да услугу социјалне заштите „Помоћ у кући“ треба да развијамо. Град Ваљево је буџетом за ову годину планирао додатних милион динара за развој ове услуге“, рекао је помоћник градоначелника Радоица Рстић на данашњој конференцији за новинаре организованој поводом почетка обуке и додао да у овом тренутку имамо 25-30 корисника ове услуге као и то да је процена да у наредном периоду мора бити повећан број корисника. „Планирамо да до краја године тај број повећамо на 70 корисника. Такође, оценили смо да сама услуга геронто-домаћице мора да буде још квалитетнија, а управо и циљ ове обуке је да оне прођу кроз квалитетну едукацију и добију сертификат за овај посао. Зато смо одлучили да, осим за постојећих пет геронто-домаћица финансирамо обуку за и нових 17. 
 
Један од циљева града Ваљева је да кроз развијање ове социјалне услуге, која има перспективу, Град унапређује и социјално предузетништво. „Град Ваљево ће расписати и конкурс за  повећање броја геронто-домаћица, како би ову услугу развијали и кроз социјално предузетништво и користим ову прилику да позовем појединце и оне који размишљају да се баве социјалним предузетништвом, да се одазову на конкурс“, рекао је Рстић.
 
Предност у одабиру полазница обуке за геронто-домаћице имале су незапослене жене, самохране мајке, особе у тешком материјалном положају, незапослене медицинске сестре и жене са сеоског подручја.   
 
 

Leave a Comment