“Ваљево-паметан град”

Почетак » “Ваљево-паметан град” » Вести » “Ваљево-паметан град”
Пилот пројекат “Ваљево-паметан град”, који би објединио све савремене технологије, спровео би се у Ваљеву, као првом граду у Србији. На представљању, које је у петак одржано у Градској управи, речено је да је основ инфраструктурна мрежа оптичких каблова, који ће се касније користити у разним сегментима које овакав пројекат подразумева. Предност Ваљева и разлог зађто је изабрано за пилот пројекат је што има могућност за постављање оптичких каблова дуж цеви које су постављен, јер је у центру града рађен топловод.
 
Пројекат је урађен у сарадњи са градском Дирекцијом која намерава да отпочне припреме за увођење модерних технологија, које би олакшале и унапредиле живот грађана у Ваљеву. Представници београдске фирме “Д&НТ инвестинг гроуп” су указали да је примена информационих технологија у служби безбедности, заштите имовине и управљања одређеним процесима.
 
Прикупљајући и преносећи информације кроз мрежу оптичких каблова до центра, биће ногуће идентификовати догађаје и параметре који су задати. Систем се може корситити да се открије уништавање јавне имовине, насилништво, крађа, терористичке активности, до коришћења система за евиденцију паркинг места, али и за превенцију поплава, пожара и осталих елементарних непогода.
 
Члановима Градског већа и новинарима је представљен систем који би користила јавна предузећа, институције и привреда. Директор градске Дирекције Драган Јеремић је рекао да је првенствени циљ да се обезбеди сигурност деце и младих. Идеја је да Дирекција буде партнер на овом пројекту, који би се реализовао кроз модел јавно-приватног партерства. Средства за пројекат би се обезбедила из ИПА фондова и из осталих расположивих фондова.
 
Драган Јеремић је на представљању рекао да је пут до усвајања и реализације једног оваквог пројекта да га најпре прихвати Градско веће, потом и Скупштина града, а на крају и надлежно министарство и комисија за јавно-приватно партерство при Министарству финансија.
 
 
 

Leave a Comment