Ваљево памти хероја пилота пуковника Миленка Павловића

Почетак » Ваљево памти хероја пилота пуковника Миленка Павловића » Актуелно » Ваљево памти хероја пилота пуковника Миленка Павловића

Град Ваљево негује успомену на херојство и неустрашивост пилота пуковника Миленка Павловића, који се 4. маја 1999. године, током НАТО бомбардовања, над Ваљевом супротставио формацији од 16 НАТО авиона и изгубио живот часно бранећи своју отаџбину.

Пригодном церемонијом код споменика храбром пилоту Павловићу, Ваљево је обележило годишњицу његове погибије.

Венеце и цвеће положили су чланови породице погинулог пилота, делегације: Министарства одбране, 204. Ваздухопловне бригаде Војске Србије, Полицијске управе Ваљево, Колубарског управног округа, Града Ваљева, ХК „Крушик“, Ковачког центра, ЈКП „Водовод“ Ваљево, као и представници Удружења бораца рата од 1990. године.

Његово преосвештенство Епископ ваљевски Милутин и свештенство Ваљевске епархије служили су помен пилоту Павловићу.

На церемонији у Ваљеву, на иницијативу Удружења бораца рата од 1990. године из Ваљева,  додељен је Орден првог реда „Српска Круна“ постхумно пилоту Павловићу који је примио његов син Немања. Орден је доделила секретар Културно историјског центра „Српска Круна“ Мирјана Раденковић. Љубомир Брадић, председник Удружења бораца рата од 1990. године, захвалио се овом приликом Епископу ваљевском Милутину, градоначелнику града Ваљева др Слободану Гвозденовићу, заменику градоначелника др Драгану Јеремићу и председнику Скупштине Милораду Илићу, због успешног неговања сећања на све погинуле борце.

Брадић је приликом доделе ордена прочитао Указ о ордену у коме је између осталог наглашено:“ Српска Круна“, Културно историјски центар на основу правилника о одликовањима постхумно одликује пуковника команданта 204. Ловачког авијацијског пука Миленка Павловића, Орденом првог реда за посебне заслуге, херојство, храброст и витештво у рату у одбрани свог народа и отаџбине Србије над градом Ваљевом 1999. године не жалећи да јуначки положи живот у заштити народне и војничке части“.

Градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић истакао је овом приликом у свом обраћању да је на данашњи дан, пре 18 година храбри пуковник Павловић бранећи животе свих нас у овом граду жртвовао свој живот за слободу отаџбине и свог народа.

„Велика је част и велика обавеза да чувамо сећање и да чувамо успомену на оне хероје које је српски народ увек давао. Свесни смо и данашњег тренутка, свесни смо да је наша армија гарант онога што би требало да се зове мир, спокој  и један нормалан живот који нам овде следи. Свесни смо да и Албанци на Косову и свугде око нас непрестано истражују крајње границе стрпљења свих народа који овде живе. Свесни смо исто тако да можда јесмо на неки начин чудна земља и вероватно смо најстабилнији када је цео свет нестабилан, али ова српска Влада је доказала да једино она може да води земљу политиком разума, толеранције,  ефикасних политичких, економских и културних модела. Одбили смо и тада, а и сада одбијамо да будемо нека врста таоца са тачно одређеном дужином ланца. Увек и свагда желимо да живимо у слободи и да будемо свој на своме. Хвала пуковнику Миленку Павловићу, нека му је слава и нека му је лака српска земља“, рекао је градоначелник Гвозденовић.

Командант 204. Ваздухопловне бригаде Војске Србије пуковник Жељко Билић истакао је на церемонији у Ваљеву да упркос годинама које пролазе,  осећај поноса  и свест о значају подвига Миленка Павловића су све већи.

„Миленков лет је трајао око 12 минута.  Био је то последњи његов лет али и последњи лет до краја НАТО агресије. Погинуо је бранећи своју отаџбину, извршавајући најсветлији и најсветији чин, жртвујући себе за одбрану свога народа, истински родољуб и патриота сврстао се у ред бесмртних. Тим чином храброг и одважног, уписао се у ред легендарних српских јунака, команданата и пилота, а његов подвиг трајно ће представљати светли пример покољења који долазе. Волео је своју породицу, пилотски позив, свој родни крај и своју земљу.То су била његова главна животна упоришта, велики део његовог живота било је и небо. Својим командовањем и појавом уливао је поверење свима и био чврст ослонац за све оне са којима је обављао војничке дужности“, истакао је командант 204. Ваздухопловне бригаде пуковник Билић.

Он је нагласио и то да је пилот пуковник Павловић добио бројна признања и одликовања, Медаљу за војничке врлине 1981. године, Орден за војне заслуге са сребрним мачевима 1988. године. За испољено јуначко дело одликован је Орденом за заслуге у одбрани и безбедности првог степена и  Орденом храбрости, а 4. маја 2011. године, Српска Православна црква је доделила породици Павловић орден Светог Владике Николаја. Одлуком команданта ратног ваздухопловства и противваздушне одбране 2013. године постхумно му је додељен златни летачки знак.

„Данас сећање на храброст, несебичност, патриотизам  јунаштво пилота пуковника Миленка Павловића не бледи. Ми смо имали част и задовољство да са њим радимо дружимо се и од њега учимо, а сада да школујемо наше младе колеге и будућа покољења у духу јунаштва оданости Србији и српском народу“, рекао је пуковник Билић.

У програму обележавања годишњице погибије пилота пуковника Миленка Павловића учествовали су рецитаторка Слађана Богдановић, која је говорила песму „Плава гробница“, Камерни хор „Емануил“, Урош Пајић, члан хора „Абрашевић“ певао је химну Републике Србије, као и  репер Никола Станоев који је аутор песме посвећене пилоту Павловићу под називом „4. мај 1999“.

Чланови породице, делегација 204. Ваздухопловне бригаде и града Ваљева, положили су венце и цвеће, након церемоније у Ваљеву и на спомен обележје у Бујачићу.