Ваљево посетила делегација Националног савета ромске националне мањине

Почетак » Ваљево посетила делегација Националног савета ромске националне мањине » Вести » Ваљево посетила делегација Националног савета ромске националне мањине
Помоћник градоначелника града Ваљева Радоица Рстић примио је делегацију Националног савета ромске националне мањине на челу са председником професором Витомиром Михајловићем и његовим сарадницима: Ненадом Васићем, председникм Извршног одбора и  Софком Васиљковић, заменицом председника. Циљ посете је био да се представници Националног савета  информишу о стању и положају Рома у Ваљеву, као и да се размотре могућности унапређења заједничке сарадње локалне самоуправе и ромске националне мањине.
 
Овом приликом, помоћник Рстић упознао је председника Националног савета о активностима локалне самоуправе које су усмерене ка побољшању положаја Рома у Ваљеву. „Град Ваљево је буџетом издвојио укупно 1.710.000 динара за за реализацију Локалног акционог плана за образовање Рома, од тога 600.000 динара опредељено је за ужине коју добија у 2013. години 40-так малишана ромске националности који похађају обавезан припремни предшколски програм, 750.000 динара је издвојено за 27 стипендија за ромске ученике и студенте, док је 360.000 динара издвојено за уџбенике и школски прибор за социјално и материјално најугроженије предшколце и ученике основних школа ромске националности“, истакао је овом приликом помоћник Рстић.
Састанку су, осим помоћника Рстића, поред осталих присуствовали и Олга Јукић, председница Комисије за праћење и имплементацију декаде Рома, Владимир Пантић, заступник за ромска и питања мањина, као и представници ромских заједница из Ваљева.  
 
Заступник мањина Владимир Пантић одржао је овом приликом презентацију која представља приказ положаја Рома у граду Ваљеву и указује на проблеме са којима се суочавају. Председник Националног савета Михајловић оценио је овом приликом да је веома задовољан положајем Рома у Ваљеву, као и то да се град Ваљево истиче у Србији у односу на друге локалне самоуправе по мерама, програмима и активностима које предузима, али и по усвојеној Стратегији и Локалном акционом плану за унапређење положаја Рома.
 
На састанку је заједнички оцењено да се иницира оснивање Регионалне канцеларије националног савета ромске националне мањине. На тај начин, кроз парнерство са градом Ваљевом, циљ је да се конкурише са пројектима за средства из фондова Европске уније који су намењени унапређењу положаја ромске националне мањине.  

Leave a Comment