Ваљево представило своје пројекте Инвестиционој мисији Португала

Почетак » Ваљево представило своје пројекте Инвестиционој мисији Португала » Вести » Ваљево представило своје пројекте Инвестиционој мисији Португала
Представници града Ваљева и јавних комуналних предузећа „Водовод“ и „Топлана“, на позив Инвестиционе мисије Португала, јуче су представили наш град и привредне и комуналне потенцијале, као и најважније пројекте. Учесници Мисије су поред представника Португалског удружења вода, били и представници седам компанија из водопривредног сектора Португала.
 
Португалска инвестициона мисија је Ваљево, Врање, Земун и Краљево, на основу увида у досадашње пројекте, преопознала као градове који имају велики потенцијал за реализацију инвестиција, не само португалских, већ и других европских компанија и донатора.
 
Португласке компаније заинтересоване су за улагања у области локалног и регионалног наводњавања и прераде отпадних вода, као и за друге пројекте који се односе на заштиту животне средине и енергетске ефикасности.
 
Град Ваљево је представио пројекте станице за пречишћавање отпадних вода у туристичком месту Дивчибаре, станицу за пречишћавање отпадних вода у Горићу, топлификацију града и будући регионални систем за водоснабдевање брану „Стубо Ровни“ .
 
У оквиру Амбасадорске иницијативе за промоцију инвестиција у Србију, Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) је од 10. до 12. октобра 2011. године, у сарадњи са Хипо Алпе-Адриа банком, Амбасадом Португала и Португалским удружењем вода, организовала Португласку инвестициону мисију, с циљем промоције пословне сарадње и размене искустава две земље, везано за спровођење и финансирање пројеката у области вода.
 
Мисија је озваничена потписивањем Меморандума у Хипо Алпе-Адриа банци, на основу кога ће Удружење вода из Португалије и НАЛЕД убудуће заједнички конкурисати код Фондова Европске Уније, а добијена средства ићи ће у сврхе унапређења водовопривреде у локалним самоуправама широм Србије.

Leave a Comment